Određivanje starosti ovaca

3005

Odrasla ovca ima 32 zuba; 24 kutnjaka (12 u gornjoj i 12 u donjoj čeljusti), te 8 sjekutića u donjoj čeljusti.

Kutnjaci se dijele na pretkutnjake ili premolare i stalne kutnjake ili molare. Na svakoj strani gornje i donje čeljusti nalazi se po 3 pretkutnjaka i 3 kutnjaka. Prvi pretkutnjaci mliječni su i sa starošću se zamjenjuju stalnim pretkutnjacima, a kutnjaci su stalni zubi.

Dob ovaca određuje se na temelju sjekutića (I – incisiva), mliječnih i stalnih. U početku dob se ovaca određuje po izbijanju mliječnih zubi i po njihovoj zamjeni trajnim zubima, a nakon toga po trošenju trajnih zubi. Sjekutići se nalaze na donjoj čeljusti, i to u svakoj polovici po 4. Mliječni i stalni sjekutići razlikuju se međusobno svojom građom. Mliječni su uži, vitkiji i rjeđe nasađeni. Stalni su širi, lopatasti i zbijeni.

Mliječni zubi

Prvi par mliječnih sjekutića, srednjaka, javlja se u netom rođene janjadi. Međutim, u sitne i avitalne janjadi prvi par sjekutića samo se nazire ispod sluznice, a izraste u prvom tjednu života. Drugi par mliječnih sjekutića javlja se u drugom tjednu, treći par u trećem tjednu, a četvrti u četvrtom tjednu života. U prvih mjesec dana izbijaju i mliječni pretkutnjaci pa tako janje u prvih mjesec dana ima sve mliječne zube.

Stalni zubi

U ranozrelih pasmina ovaca prvi par mliječnih sjekutića zamjenjuje se trajnim u dobi od 12 do 14 mjeseci, a u kasnozrelih u dobi od 15 do 18 mjeseci. Drugi par mliječnih sjekutića u ranozrelih ovaca zamjenjuje se stalnima kada ovca navrši dvije godine. Kad je životinja u dobroj kondiciji drugi par mliječnih sjekutića zamjenjuje se stalnima ranije, u dobi od oko 20 mjeseci.

U kasnozrelih ovaca i ovaca u lošoj kondiciji stalni sjekutići izbijaju 5 do 6 mjeseci kasnije. Nakon što ovca dobije stalne zube, 2 do 3 godine zubi ostaju nepromijenjeni pa je u tom razdoblju teško ocijeniti njezinu dob. U sedmoj godini sjekutići se počinju trošiti postaju tanji, rjeđi, počinju se klimati, pucati. Intenzitet trošenja i ispadanja ovisi o hranidbi. Gruba, voluminozna i zrnasta krma, nedostatak kalcija utječe na brže trošenje i pucanje zubi. U devetoj godini sjekutići počnu ispadati. U desetoj, odnosno jedanaestoj godini ovca izgubi gotovo sve sjekutiće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.