Sorte krumpira za ranu proizvodnju

753

U zadnjih nekoliko godina dogodile su se mnoge promjene kada je u pitanju izbor ranih sorti sjemenskoga krumpira. Nekad gotovo nezamjenjiva sorta Jaerla potpuno je „zaboravljena“, a umjesto nje proizvođači uglavnom sade, Artemis, Rivieru, Arnovu ili Faluku od „žutih“ sorti, a Evolution od „crvenih“ sorti.

RIVIERA je vrlo rana sorta krumpira, žute pokožice gomolja. Glavna odlika sorte je vrlo rano formiranje gomolja, 40 dana nakon nicanja već je spremna za vađenje. U uvjetima visoke agrotehnike, sorta daje vrlo velike urode. Pogodna je za vrlo ranu proizvodnju u plastenicima, ali i na otvorenom. Gomolji su ovalnog oblika, svijetložute boje mesa.

ARTEMIS je vrlo rana sorta krumpira, izrazito atraktivnih gomolja. Gomolji su krupni, izduženoga ovalnog oblika. Gomolji svijetložute boje pokožice, a žute boje mesa. Artemis je sorta visokih prinosa u skupini ranih sorti. Zahtijeva povećanu gnojidbu s dušikom. Prije sadnje potrebno je naklijavanje. Pogodna za uzgoj na različitim tipovima tala. Posebno zanimljiva za proizvodnju mladog krumpira. Srednje osjetljiva na pripravke na bazi metribuzina. Sorta se koristi za svježu potrošnju, ali je odlična i za pomfrit i čips.

ARNOVA je svakako najzanimljivija iz palete novih, ranih sorata žućkastobijele boje pokožice. Zbog dobrih proizvodnih osobina, stručnjaci predviđaju da su napokon pronašli sortu koja će zamijeniti dobro poznatu Jaerlu. Tržni proizvođači krumpira traže od ranih sorti sjemenskog krumpira rano dospijeće, dobru otpornost na proljetne mrazove i dobar urod. Arnova upravo udovoljava ovim prohtjevima jer prispijeva u potpuno isto vrijeme kada i Jaerla, s tim da je za 30 – 50% rodnija od nje. Stoga vjerujemo da će za 2 – 3 godine Arnova potpuno zamijeniti Jaerlu za koju je već utvrđena brza degeneracija – izrođivanje, što dovodi do poteškoća u proizvodnji njezina sjemena.

FALUKA je perspektivna srednje rana sorta čija dužina vegetacije iznosi nešto više od sto dana. Gomolji imaju bijelu mekanu pokožicu, s mesom krem-bijele boje. Osnovna prednost Faluke je u tomu što predstavlja jednu od najrodnijih sorti krumpira tako da se, uz prosječnu agrotehniku, ispod jedne cime može očekivati prinos između 2,5 do 3 kilograma. Gomolji su pak krupni i ujednačeni, duguljasto-ovalni s plitkim okcima. Osim iznimno velike rodnosti Faluka je tolerantna na visoke temperature i nedostatak vlage, te je tolerantna na biljne bolesti (viruse, krastavost i trulež gomolja), a to je posebno važno većim proizvođačima krumpira. Osim toga, Faluka je dobra sorta B kulinarskog tipa što znači da je prikladna za različite namjene (kuhanje, pečenje i prženje). Drugim riječima, zbog toga što se gomolji ne raskuhavaju, pogodna je za pripravljanje različitih složenaca, krumpir-juha i paprikaša premda, zbog relativno malo sadržaja suhe tvari, gomolji mogu jednako dobro poslužiti i za prženje pomfrita.

EVOLUTION je rana, crvena sorta, namijenjena proizvodnji mladog krumpira. Dosta je slična sorti Cleopatra, ali je još rodnija i izrazito lijepog gomolja. Sorta traži osunčana, laganija tla, koja se mogu navodnjavati. Naklijavanje nije neophodno, a u vegetaciji je obvezna prihrana dušikom (KAN ili UREA). Gomolji se koriste za svježu potrošnju i nisu prikladni za dulje skladištenje. Gomolji sorte Evolution su svijetlocrvene do roze, boje pokožice, a svijetložute boje mesa, pogodni za pečenje, pomfrit i sl.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.