Mačji repak u ishrani stoke

3930

Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu.

Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak mora biti košen barem u fazi početka klasanja. Ako se njegova košnja odlaže za kasnije, masa mu jako ogrubi pa ga stoga stoka nerado jede, a osim toga hranjiva vrijednost se jako smanjuje. Kvalitetna silaža od mačjeg repka može se dobiti pri nešto kasnijoj košnji, koja bi se ipak morala obaviti prije cvatnje.

Ako su zasijane velike površine pod mačjim repkom ili smjesama, potrebno ih je početi koristiti ranije kako bi se dobila kvalitetna krma. Mačji repak se često sije, u smjesama namijenjenim za košnju, s crvenom djetelinom zbog sličnih zahtjeva za uvjete sredine. U tu svrhu, može se sijati i sa švedskom djetelinom ili smiljkitom, kojima dosta odgovara po indeksu konkurencije (prodornosti), budući da mačji repak nije prodorna vrsta. Mačji repak se može koristiti i ispašom, mada mu isključivo pašni način korištenja osobito ne odgovara, posebno ako se ispašuje suviše nisko i često.

Nije osobito pogodan za ispašu i stoga što mu je produkcija ljeti, posebno u sušnim uvjetima, niska. Najbolje će biti ako se koristi pašno-košnim sustavom, jer mu dulje razdoblje regeneracije omogućuje da obnovi rezerve hranjive materije u prvim internodijima. Hranjiva vrijednost mačjeg repka je visoka, ali kao što je spomenuto, ovisi o fazi razvoja biljaka.

Tako, u fazi lišća (prije vlatanja) sadržava 15,5%, u fazi ranog porasta u stablo 10,8%, u fazi početka klasanja (5% isklasalih biljaka) 6.03% i u fazi cvatnje samo 3,99% probavljivih proteina. S druge strane, sadržaj sirove vlaknine značajno se povećava sa 20-22%, koliko mačji repak sadržava u najranijim fazama do 36% u fazi cvatnje, a probavljivost sa 80 na 57%. Prema tome, kvalitetna krma mačjeg repka može se dobiti samo ako se koristi dovoljno rano. Mačji repak je visokoproduktivna vrsta. Sorte mačjeg repka u prosjeku daju 10-18 t/ha sijena. Najveći dio prinosa ostvaruje se u prvom otkosu, jer premda se dobro regenerira, u uvjetima nedostatka vode idući otkosi su znatno reducirani, a u uvjetima jačih suša mogu potpuno izostati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.