Mljekarstvo

Mljekarstvo

Mljekarstvo i proizvodnja mlijeka

Metoda postupnog zasušenja vimena

Metoda postupnog zasušenja vimena tj. smanjenja broja mužnji, provodi se kod krava koje u 7. mjesecu laktacije daju više od 10 kg mlijeka na...

Bakterije u mlijeku

Mlijeko predstavlja idealnu sredinu za ramnožavanje mikroorganizama. Od trenutka proizvodnje pa sve do potrošnje u mlijeku i mliječnim proizvodima aktivno djeluju mikroorganizmi koji razgrađuju...

Odabir ovaca za proizvodnju mlijeka

Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi. Ta...

Plodnost krava

Plodnost krava izravno određuje i planiranu dinamiku obnavljanja stada, koja je dalje povezana sa starosnom dobi junica pri telenju i prosječnim proizvodnim vijekom. Poznavanjem navedenih...

Traumatski čir krava i goveda

Traumatski čir je nezarazna ozljeda živog dijela papka, tzv. koriuma, nastala uglavnom kao posljedica preraslosti papaka. Papci rastu 5-7 mm mjesečno tijekom cijelog života,...

Sve što trebate znati o maslacu

Maslac je visoko energetski koncentrirani prirodni mliječni proizvod, koji se sastoji od mliječne masti (min. 80%), manjim dijelom od vode (~16%) i suhe tvari...

Preporuke za uspješnu proizvodnju mesa na mliječnim farmama

Udio mliječnih krava u stadu koji je na raspolaganju za križanje s mesnim bikovima određen je stupnjem remonta stada. Križanjem mliječnih krava s bikovima...

Pranje muznih uređaja

Pranje je potrebno obaviti odmah nakon prestanka mužnje. Sisne čaše treba temeljito oprati hladnom ili mlakom vodom, nikako vrućom vodom (jer se bjelančevine mlijeka...

Vitaminski dodaci u ishrani mliječnih krava, koza i ovaca

Vitaminski dodaci su vrlo značajna skupina hranjivih tvari pri pravilnome podmirenju ukupnih hranidbenih potreba mliječnih goveda, koza i ovaca. Te hranjive tvari u organizmu životinja...

Zasušivanje vimena krava

Ako se vime ne zasuši na vrijeme u slijedećoj laktaciji će doći do smanjenog lučenja mlijeka, počevši od lučenja kolostruma ,koji je prijeko potreban...

Program kontrole zdravlja i preventive šepanja krava

Temelj zdravlja nogu, a naročito papaka je higijena i konstrukcija poda, redovita korekcija i pravilna hranidba. Nažalost na higijenu poda je vrlo teško utjecati na...

Započele prijave za program pomoći malim mljekarama vrijedan 5 milijuna kuna

Na sjednici Vlade RH održanoj u petak, 10. prosinca 2021. godine, donesen je Program potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u...

Što su somatske stanice?

Somatske stanice su tjelesne stanice, uključujući bijele krvne stanice (leukocite), epitelne stanice, koje se prirodno nalaze u mlijeku u određenome broju. Somatske stanice su tjelesne...

Upotreba soje u krmnoj silaži

Zrno soje sadrži 38 % bjelančevina, 20 % ulja, više od 30 % različitih ugljikohidrata, vitamina i minerala. Bjelančevine su velike biološke vrijednosti ,...