Mljekarstvo

Mljekarstvo

Mljekarstvo i proizvodnja mlijeka

Odabir genotipa ovaca za proizvodnju mlijeka

Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale-autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi. Ta pasminska...

Proizvodnja i gospodarenje stajskim gnojem goveda

Stajski je gnoj važan nusproizvod u govedarskoj proizvodnji, a inače predstavlja vrijedno gnojivo u održavanju plodnosti tla. Svakodnevnim čišćenjem staja u kojima borave goveda nastaju...

Hipokalcemija ili mliječna groznica

Hipokalcemija nastaje zbog velikog utroška kalcija pri stvaranju mlijeka. Naglim početkom stvaranja velikih količina kolostruma i mlijeka organizam krave troši velike količine kalcija. Bez obzira...

Laktacija ovaca

Korištenje zelenih i sočnih krmiva te silaže u hranidbi ovaca u laktaciji povoljno utječe na proizvodnju mlijeka, ali s nešto nižim sadržajem masti i...

Telenje i uvod u mliječnost

Približno tjedan dana prije očekivanoga telenja krava se smješta u poseban dio farme namijenjen telenju. Taj bi odjel trebao biti odvojen od drugih životinja, u...

Proizvodnja mlijeka u ovčarstvu

Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i drugim čimbenicima. Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu i...

Tjelesna kondicija krava

Ocjenjivanje tjelesne kondicije krava daje dodatne korisne informacije za poboljšanje stada. Glavni je cilj postići optimalnu kondiciju krave u vrijeme telenja to značajno utiče na...

Procjena maksimalnoga proizvodnoga kapaciteta tijekom laktacije

Stvarna i teoretski očekivana proizvodnja tijekom laktacije često odstupaju jedna od druge. Uzrok su najčešće razni vanjski čimbenici: loši uvjeti smještaja, neizbalansirana hranidba, bolesno stanje i sl....

Muzna oprema

Muzna oprema je vrlo često zanemarivana na mliječnoj farmi. Iako se upotrebljava dva ili tri puta dnevno često se pretpostavlja da radi ispravno. Opasno...

Higijena muznih uređaja

Pranje je potrebno obaviti odmah nakon prestanka mužnje. Sisne čaše treba temeljito oprati hladnom ili mlakom vodom, nikako vrućom vodom (jer se bjelančevine mlijeka...

Upotreba soje u krmnoj silaži

Zrno soje sadrži 38 % bjelančevina, 20 % ulja, više od 30 % različitih ugljikohidrata, vitamina i minerala. Bjelančevine su velike biološke vrijednosti ,...

Ketoza krava i ovaca

Ketoza nastaje kao posljedica nedovoljnoga primanja energetskih i glukoneogenih tvari u organizam. Javlja se obično u prvoj trećini laktacije, kada je, zbog velike proizvodnje...

Pripremno razdoblje u proizvodnji mlijeka

Pripremno razdoblje za telenje započinje suhostajem, a završava uvodom u mliječnost, odnosno otprilike mjesec dana nakon telenja. Suhostaj Započinje zasušenjem krave metodom smanjivanja hranidbe bogatih...

Savjeti za otkrivanje tjeranja krava

Uspješno otkrivanje estrusa ili tjeranja na farmi baza je za dobre rezultate plodnosti krava, öto pozitivno utječe na ekonomiju mlječnog stada. U tom kontekstu...