Krmiva u proizvodnji mlijeka
U okviru stočarske proizvodnje, proizvodnja mlijeka s gledišta hranidbe vrlo je zahtjevna grana stočarstva, što se ogleda u naporu organizma da hranjivim tvarima iz...
Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka
Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...
Laktacija – izlučivanje mlijeka
Mliječna žlijezda je u času telenja razvijena i sposobna proizvoditi mlijeko. Preduvjet kontinuirane proizvodnje mlijeka je redovito pražnjenje vimena.
Laktaciju možemo podijeliti na sljedeće funkcije:
Stvaranje...
Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka
Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku.
Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...
Odabir genotipa ovaca za proizvodnju mlijeka
Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale-autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi.
Ta pasminska...
Proizvodnja i gospodarenje stajskim gnojem goveda
Stajski je gnoj važan nusproizvod u govedarskoj proizvodnji, a inače predstavlja vrijedno gnojivo u održavanju plodnosti tla.
Svakodnevnim čišćenjem staja u kojima borave goveda nastaju...
Proizvodnja svježeg sira
Sirovo kravlje mlijeko se nakon mužnje hladi na sobnu temperaturu na kojoj započinje proces zakiseljavanja.
U slučajevima kad nije moguće započeti proizvodnju odmah nakon mužnje,...
Hipokalcemija ili mliječna groznica
Hipokalcemija nastaje zbog velikog utroška kalcija pri stvaranju mlijeka. Naglim početkom stvaranja velikih količina kolostruma i mlijeka organizam krave troši velike količine kalcija.
Bez obzira...
Laktacija ovaca
Korištenje zelenih i sočnih krmiva te silaže u hranidbi ovaca u laktaciji povoljno utječe na proizvodnju mlijeka, ali s nešto nižim sadržajem masti i...
Telenje i uvod u mliječnost
Približno tjedan dana prije očekivanoga telenja krava se smješta u poseban dio farme namijenjen telenju.
Taj bi odjel trebao biti odvojen od drugih životinja, u...
Proizvodnja mlijeka u ovčarstvu
Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i drugim čimbenicima.
Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu i...
Tjelesna kondicija krava
Ocjenjivanje tjelesne kondicije krava daje dodatne korisne informacije za poboljšanje stada.
Glavni je cilj postići optimalnu kondiciju krave u vrijeme telenja to značajno utiče na...
Procjena maksimalnoga proizvodnoga kapaciteta tijekom laktacije
Stvarna i teoretski očekivana proizvodnja tijekom laktacije često odstupaju jedna od druge.
Uzrok su najčešće razni vanjski čimbenici: loši uvjeti smještaja, neizbalansirana hranidba, bolesno stanje i sl....
Muzna oprema
Muzna oprema je vrlo često zanemarivana na mliječnoj farmi. Iako se upotrebljava dva ili tri puta dnevno često se pretpostavlja da radi ispravno. Opasno...