Odabir genotipa ovaca za proizvodnju mlijeka
Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale-autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi.
Ta pasminska...
Proizvodnja i gospodarenje stajskim gnojem goveda
Stajski je gnoj važan nusproizvod u govedarskoj proizvodnji, a inače predstavlja vrijedno gnojivo u održavanju plodnosti tla.
Svakodnevnim čišćenjem staja u kojima borave goveda nastaju...
Proizvodnja svježeg sira
Sirovo kravlje mlijeko se nakon mužnje hladi na sobnu temperaturu na kojoj započinje proces zakiseljavanja.
U slučajevima kad nije moguće započeti proizvodnju odmah nakon mužnje,...
Hipokalcemija ili mliječna groznica
Hipokalcemija nastaje zbog velikog utroška kalcija pri stvaranju mlijeka. Naglim početkom stvaranja velikih količina kolostruma i mlijeka organizam krave troši velike količine kalcija.
Bez obzira...
Laktacija ovaca
Korištenje zelenih i sočnih krmiva te silaže u hranidbi ovaca u laktaciji povoljno utječe na proizvodnju mlijeka, ali s nešto nižim sadržajem masti i...
Telenje i uvod u mliječnost
Približno tjedan dana prije očekivanoga telenja krava se smješta u poseban dio farme namijenjen telenju.
Taj bi odjel trebao biti odvojen od drugih životinja, u...
Proizvodnja mlijeka u ovčarstvu
Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i drugim čimbenicima.
Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu i...
Tjelesna kondicija krava
Ocjenjivanje tjelesne kondicije krava daje dodatne korisne informacije za poboljšanje stada.
Glavni je cilj postići optimalnu kondiciju krave u vrijeme telenja to značajno utiče na...
Procjena maksimalnoga proizvodnoga kapaciteta tijekom laktacije
Stvarna i teoretski očekivana proizvodnja tijekom laktacije često odstupaju jedna od druge.
Uzrok su najčešće razni vanjski čimbenici: loši uvjeti smještaja, neizbalansirana hranidba, bolesno stanje i sl....
Muzna oprema
Muzna oprema je vrlo često zanemarivana na mliječnoj farmi. Iako se upotrebljava dva ili tri puta dnevno često se pretpostavlja da radi ispravno. Opasno...
Higijena muznih uređaja
Pranje je potrebno obaviti odmah nakon prestanka mužnje. Sisne čaše treba temeljito oprati hladnom ili mlakom vodom, nikako vrućom vodom (jer se bjelančevine mlijeka...
Pripremno razdoblje u proizvodnji mlijeka
Pripremno razdoblje za telenje započinje suhostajem, a završava uvodom u mliječnost, odnosno otprilike mjesec dana nakon telenja.
Suhostaj
Započinje zasušenjem krave metodom smanjivanja hranidbe bogatih energetskih...
Savjeti za otkrivanje tjeranja krava
Uspješno otkrivanje estrusa ili tjeranja na farmi baza je za dobre rezultate plodnosti krava, što pozitivno utječe na ekonomiju mlječnog stada. U tom kontekstu...
Čimbenici proizvodnosti i sastava ovčjega mlijeka
Iako se po opsegu proizvodnje u Republici Hrvatskoj ovčje mlijeko ne može mjeriti s kravljim, a u zadnje vrijeme niti s kozjim, njegova hranidbena...