12.7 C
Zagreb
14 . listopad 2025
Mljekarstvo

Mljekarstvo

Mljekarstvo i proizvodnja mlijeka

Specifičnosti ovčjeg i kozjeg mlijeka

Ovčje mlijeko sadrži više suhe tvari pa samim time i više masti i bjelančevina i od kozjeg i od kravljeg mlijeka, što povećava randman...

Kemijska kvaliteta mlijeka

Kemijska kvaliteta mlijeka koje se prerađuje na mjestu proizvodnje i putem mliječnih proizvoda izravno prodaje krajnjem potrošaču nije propisana. Poznato je i prihvaćeno da su...

Kvaliteta mlijeka za preradu

Kvaliteta mlijeka, kako mikrobiološka tako i kemijska, jedan je od osnovnih uvjeta proizvodnje kvalitetnog sira, vrhnja, fermentiranih proizvoda te sigurnosti hrane, a time i...

Priprema za mužnju

Za pravilnu mužnju važno je životinju pravilno pripremiti kroz nekoliko radnih operacija. Mužnja, prije svega, mora biti blagi postupak prema životinji, kako ne bi...

Krmiva u proizvodnji mlijeka

U okviru stočarske proizvodnje, proizvodnja mlijeka s gledišta hranidbe vrlo je zahtjevna grana stočarstva, što se ogleda u naporu organizma da hranjivim tvarima iz...

Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka

Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...

Laktacija – izlučivanje mlijeka

Mliječna žlijezda je u času telenja razvijena i sposobna proizvoditi mlijeko. Preduvjet kontinuirane proizvodnje mlijeka je redovito pražnjenje vimena. Laktaciju možemo podijeliti na sljedeće funkcije: Stvaranje...

Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka

Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...

Odabir genotipa ovaca za proizvodnju mlijeka

Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale-autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi. Ta pasminska...

Proizvodnja i gospodarenje stajskim gnojem goveda

Stajski je gnoj važan nusproizvod u govedarskoj proizvodnji, a inače predstavlja vrijedno gnojivo u održavanju plodnosti tla. Svakodnevnim čišćenjem staja u kojima borave goveda nastaju...

Proizvodnja svježeg sira

Sirovo kravlje mlijeko se nakon mužnje hladi na sobnu temperaturu na kojoj započinje proces zakiseljavanja. U slučajevima kad nije moguće započeti proizvodnju odmah nakon mužnje,...

Hipokalcemija ili mliječna groznica

Hipokalcemija nastaje zbog velikog utroška kalcija pri stvaranju mlijeka. Naglim početkom stvaranja velikih količina kolostruma i mlijeka organizam krave troši velike količine kalcija. Bez obzira...

Laktacija ovaca

Korištenje zelenih i sočnih krmiva te silaže u hranidbi ovaca u laktaciji povoljno utječe na proizvodnju mlijeka, ali s nešto nižim sadržajem masti i...

Telenje i uvod u mliječnost

Približno tjedan dana prije očekivanoga telenja krava se smješta u poseban dio farme namijenjen telenju. Taj bi odjel trebao biti odvojen od drugih životinja, u...