Mljekarstvo

Mljekarstvo

Mljekarstvo i proizvodnja mlijeka

Mačji repak u ishrani stoke

Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu.Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...

Ciklus tjelesne kondicije krava

Optimalna tjelesna kondicija može se postići ako se strategija hranidbe bazira na pojedinačnoj hranidbi krava prema trenutnim potrebama i ako se velika pažnja pridaje...

Metoda postupnog zasušenja vimena

Provodi se kod krava koje u 7. mjesecu laktacije daju više od 10 kg mlijeka na dan. Kod smanjenog broja mužnji u vimenu dolazi...

Čuvanje i skladištenje mlijeka

Postupak s mlijekom nakon mužnje vrlo je bitan za očuvanje higijenske ispravnosti i kvalitete mlijeka. Loši uvjeti čuvanja i držanja mlijeka nakon mužnje vrlo...

Izbor krava za proizvodnju mlijeka

Izbor pasmine goveda za proizvođača je izuzetno važna odluka. Različite pasmine goveda genetski su različito usmjerene, što proizvođaču može pomoći u njegovome konačnome odabiru.Ključni...

Repin rezanac i pivski trop u ishrani mliječnih krava, koza i ovaca

Od sočnih voluminoznih krmiva pogodnih u hrani mliječnih životinja ističe se krumpir, stočna repa i mrkva te bundeve i tikve.Zajedničko im je velika količina...

Koncetrati u ishrani mliječnih životinja

Kako je ranije navedeno, u hranidbi mliječnih životinja potrebna su, i koriste se kao komponente obroka, koncentrirana krmiva energetskoga karaktera.U našim se prilikama prvenstveno...

Njemačko simentalsko govedo

Proizvodnja mlijeka je najvažnije svojstvo u gospodarskoj isplativosti i uspjehu simentalske pasmine. Njoj se u uzgoju pridaje najveći značaj.Ova pasmina uz visoku mliječnost posjeduje...

Bakterije u mlijeku

Mlijeko predstavlja idealnu sredinu za ramnožavanje mikroorganizama. Od trenutka proizvodnje pa sve do potrošnje u mlijeku i mliječnim proizvodima aktivno djeluju mikroorganizmi koji razgrađuju...

Traumatski čir krava i goveda

Traumatski čir je nezarazna ozljeda živog dijela papka, tzv. koriuma, nastala uglavnom kao posljedica preraslosti papaka. Papci rastu 5-7 mm mjesečno tijekom cijelog života,...

Laktacija u proizvodnji ovčjeg mlijeka

Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i dr. čimbenicima. Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu...

Plodnost krava

Plodnost krava izravno određuje i planiranu dinamiku obnavljanja stada, koja je dalje povezana sa starosnom dobi junica pri telenju i prosječnim proizvodnim vijekom.Poznavanjem navedenih...

Pravilni postupci kod mužnje krava

Svaki proizvođač mlijeka mora biti posebno pažljiv prema svim postupcima mužnje jer se bolest vimena među životinjama najlakše prenosi ovim putem.Također je, za zdravlje...

Sve što trebate znati o maslacu

Maslac je visoko energetski koncentrirani prirodni mliječni proizvod, koji se sastoji od mliječne masti (min. 80%), manjim dijelom od vode (~16%) i suhe tvari...