Mljekarstvo

Mljekarstvo

Mljekarstvo i proizvodnja mlijeka

Otpuštanje mlijeka

Tijekom mužnje i sisanja aktiviraju se živčani receptori u koži sisa koji reagiraju na pritisak. Ova mehanička stimulacija uzrokuje prijenos impulsa do hipofize u...

Ciklus tjelesne kondicije krava

Optimalna tjelesna kondicija može se postići ako se strategija hranidbe bazira na pojedinačnoj hranidbi krava prema trenutnim potrebama i ako se velika pažnja pridaje...

Metoda postupnog zasušenja vimena

Provodi se kod krava koje u 7. mjesecu laktacije daju više od 10 kg mlijeka na dan. Kod smanjenog broja mužnji u vimenu dolazi...

Izbor krava za proizvodnju mlijeka

Izbor pasmine goveda za proizvođača je izuzetno važna odluka. Različite pasmine goveda genetski su različito usmjerene, što proizvođaču može pomoći u njegovome konačnome odabiru. Ključni...

Minerali u ishrani stoke

Za hranjivu vrijednost krmiva važni su čimbenici u hranidbi ugljikohidrati, bjelančevine, minerali i vitamini, što je već opće poznato, ali i makro i mikroelementi...

Laktacija u proizvodnji ovčjeg mlijeka

Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i dr. čimbenicima. Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu...

Njemačko simentalsko govedo

Proizvodnja mlijeka je najvažnije svojstvo u gospodarskoj isplativosti i uspjehu simentalske pasmine. Njoj se u uzgoju pridaje najveći značaj. Ova pasmina uz visoku mliječnost posjeduje...

Objavljen Javni poziv za Program potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva

Ministarstvo poljoprivrede je u četvrtak, 22. rujna 2022. godine, objavilo Javni poziv za provedbu mjera iz Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva...

Pravilni postupci kod mužnje krava

Svaki proizvođač mlijeka mora biti posebno pažljiv prema svim postupcima mužnje jer se bolest vimena među životinjama najlakše prenosi ovim putem. Također je, za zdravlje...

Metoda postupnog zasušenja vimena

Metoda postupnog zasušenja vimena tj. smanjenja broja mužnji, provodi se kod krava koje u 7. mjesecu laktacije daju više od 10 kg mlijeka na...

Bakterije u mlijeku

Mlijeko predstavlja idealnu sredinu za ramnožavanje mikroorganizama. Od trenutka proizvodnje pa sve do potrošnje u mlijeku i mliječnim proizvodima aktivno djeluju mikroorganizmi koji razgrađuju...

Odabir ovaca za proizvodnju mlijeka

Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi. Ta...

Plodnost krava

Plodnost krava izravno određuje i planiranu dinamiku obnavljanja stada, koja je dalje povezana sa starosnom dobi junica pri telenju i prosječnim proizvodnim vijekom. Poznavanjem navedenih...

Traumatski čir krava i goveda

Traumatski čir je nezarazna ozljeda živog dijela papka, tzv. koriuma, nastala uglavnom kao posljedica preraslosti papaka. Papci rastu 5-7 mm mjesečno tijekom cijelog života,...