Priprema za mužnju

1868

Za pravilnu mužnju važno je životinju pravilno pripremiti kroz nekoliko radnih operacija. Mužnja, prije svega, mora biti blagi postupak prema životinji, kako ne bi došlo do njenog uznemiravanja, i to je radnja koja se obavlja uobičajenim ritualom. Prvo s hranjenjem i čišćenjem životinja, a potom se započinje s postupkom mužnje.

muznja krava

Prije samoga početka mužnje, potrebno je prvo ukloniti grube nečistoće, kao što je slama i suha balega, i to četkom ili češagijom.

Potom slijedi pranje vimena. Najjednostavnije je toplom vodom, spužvom i blagim dezinfekcijskim sredstvom. Temperature vode trebala bi biti od 35-40°C . Vodu je potrebno često mijenjati, kako bi bila uvijek topla i čista. Prevruća i hladna voda izaziva stres kod životinje te sprječava lučenje mlijeka. Nije potrebno prati kompletno vime nego samo sise i neposrednu regiju oko sisa.

Drugi način pranja vimena je vlažnim jednokratnim higijenskim maramicama. Prednost takvoga načina čišćenja vimena je visok stupanj higijene, koji sprečava pojavu i mogućnost širenja upale vimena (mastitisa), ali poskupljuje proizvodnju. Međutim, ako se mastitis ne pojavljuje, onda se uštedom na liječenju mogu kompenzirati troškovi za higijenske jednokratne vlažne maramice. Većinom proizvođači opreme za mužnju u svome kompletu nude i higijenski program u kojem su uvrštene i higijenske vlažne maramice.

Nakon pranja slijedi brisanje i sušenje vimena, kako bi se spriječilo cijeđenje vode niz vime i ulazak u sisne čaše, te se ujedno vrši masaža vimena, koja djeluje stimulativno na lučenje hormona oksitocina.

Potom slijedi zdravstveni pregled vimena, koji se obavlja na nekoliko načina, tzv. “stajske” metode.

Najjednostavniji način je izmuzivanje prvih mlazova mlijeka iz svake četvrti na crnu podlogu, kako bi se utvrdila konzistencija, boja te moguća prisutnost primjesa, kao što su krpice, komadi zgrušane krvi. Mlijeko mora biti bijele boje, bez primjesa i tekuće konzistencije.

Drugi je način uz pomoć kemijskih reagensa, tzv. “zagrebačka” metoda, kod koje se iz svake četvrti u posebno konstruiranu posudu izmuzu mlazovi mlijeka, te se dodaje kemijski reagens, koji, u ovisnosti o stupnju kiselosti, mijenja boju, od blago roza do tamnoljubičaste, ovisno o stupnju zaraženosti četvrti. Uz reagens, dobije se paleta boja, zbog usporedbe stadija bolesti. Postoje kemijski reagensi koji reagiraju zgrušavanjem mlijeka. Ako je došlo do patoloških promjena mlijeka u kontaktu s kemijskim reagensom, ono će se zgrušati. U ovisnosti o gustoći mlijeka, određuje se stupanj bolesti.

Treći način zdravstvene kontrole je uz pomoć uređaja na principu električne provodljivosti. To su uređaji koji registriraju povećanje natrijevih iona u mlijeku, koji se povećavaju prilikom kvarenja mlijeka, odnosno pojave mastitisa. Jedan od takvih uređaja je poznat pod imenom AHI-detektor, dok je sve češća pojava sličnih uređaja koji se ugrađuju kod velikih sustava za mužnju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.