Mljekarstvo Stranica 2

Mljekarstvo

Mljekarstvo i proizvodnja mlijeka

Pripremno razdoblje u proizvodnji mlijeka

Pripremno razdoblje za telenje započinje suhostajem, a završava uvodom u mliječnost, odnosno otprilike mjesec dana nakon telenja. Suhostaj Započinje zasušenjem krave metodom smanjivanja hranidbe bogatih...

Savjeti za otkrivanje tjeranja krava

Uspješno otkrivanje estrusa ili tjeranja na farmi baza je za dobre rezultate plodnosti krava, öto pozitivno utječe na ekonomiju mlječnog stada. U tom kontekstu...

Čimbenici proizvodnosti i sastava ovčjega mlijeka

Iako se po opsegu proizvodnje u Republici Hrvatskoj ovčje mlijeko ne može mjeriti s kravljim, a u zadnje vrijeme niti s kozjim, njegova hranidbena...

Hranidba krava u zimskom razdoblju

Hrana za istu količinu mlijeka po vrijednosti mora biti jednaka ljeti i zimi za muzare jer kravi muzari treba dati za istu količinu namuženog...

Hranidba krava u periodu laktacije

Od početka laktacije pa nadalje, znatno se povećava proizvodnja mlijeka i zato mlječno grlo zahtijeva adekvatne količine tjelesnih rezervi. Krave maksimalno proizvode mlijeko izmedju 30...

Minerali u ishrani stoke

Za hranjivu vrijednost krmiva važni su čimbenici u hranidbi ugljikohidrati, bjelančevine, minerali i vitamini, što je već opće poznato, ali i makro i mikroelementi...

Smještaj i držanje mliječnih krava

Postoje tri sustava držanja mliječnih krava: vezani način, slobodni način i kombinirani način držanja. Kod vezanog načina držanja krave su vezane na jednom mjestu u...

Utjecaj hranidbe na toplinski stres krava

Održavanje tjelesne temperature u goveda je i nasljedno svojstvo putem mogućnosti pojačanog znojenja te strukture i boje dlake. Poznato je kako su na utjecaj visokih...

Odabir ovaca za proizvodnju mlijeka

Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi. Ta...

Puferi u hranidbi krava i goveda

Ukoliko se pravilno koriste, puferi u hranidbi preživača mogu pomoći u sprečavanju pada mliječnosti, bržoj prilagodbi na promjenu hrane i smanjivanju pojave metaboličkih bolesti. Puferi...

Mačji repak u ishrani stoke

Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu. Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...

Ciklus tjelesne kondicije krava

Optimalna tjelesna kondicija može se postići ako se strategija hranidbe bazira na pojedinačnoj hranidbi krava prema trenutnim potrebama i ako se velika pažnja pridaje...

Metoda postupnog zasušenja vimena

Provodi se kod krava koje u 7. mjesecu laktacije daju više od 10 kg mlijeka na dan. Kod smanjenog broja mužnji u vimenu dolazi...

Čuvanje i skladištenje mlijeka

Postupak s mlijekom nakon mužnje vrlo je bitan za očuvanje higijenske ispravnosti i kvalitete mlijeka. Loši uvjeti čuvanja i držanja mlijeka nakon mužnje vrlo...