Mljekarstvo Stranica 2

Mljekarstvo

Mljekarstvo i proizvodnja mlijeka

Što su somatske stanice?

Somatske stanice su tjelesne stanice, uključujući bijele krvne stanice (leukocite), epitelne stanice, koje se prirodno nalaze u mlijeku u određenome broju. Somatske stanice su tjelesne...

Upotreba soje u krmnoj silaži

Zrno soje sadrži 38 % bjelančevina, 20 % ulja, više od 30 % različitih ugljikohidrata, vitamina i minerala. Bjelančevine su velike biološke vrijednosti ,...

Održan sastanak s predstavnicima mljekarskog sektora

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i suradnicima u utorak, 2. studenoga 2021. godine, u Ministarstvu poljoprivrede okupila predstavnike proizvođača...

Uljana repica kao hrana za mliječne krave

Uljana repica uglavnom se kao krma koristi u ekstremnim situacijama, kada je zbog suše ili mraza umanjen prinos zrna repice, te kada nema dovoljno...

Suhostaj krava

Suhostaj započinje zasušenjem krave metodom smanjivanja hranidbe bogatih energetskih krmiva i završava trenutkom telenja krave. Suhostaj traje najmanje 40 dana, a to je razdoblje prije...

Sektoru mljekarstva 20 milijuna kuna pomoći u koronakrizi

Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. rujna 2021. godine, uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću tri programa iz sektora...

Dozvoljeni načini prodaje domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda

Sirovo mlijeko se može prodavati bez registracije - dozvoljena je prodaja 20.000 litara sirovog mlijeka godišnje isključivo na mjestu proizvodnje (na kućnom pragu). Sirovo mlijeko...

Utjecaj hranidbe na sastav i kvalitetu mlijeka

Sastav mlijeka, njegova proizvodnja i kvaliteta predstavljaju rezultat interakcije genetskih i paragenetskih čimbenika, odnosno čimbenika vanjske sredine. Poznavanjem ovih čimbenika može se utjecati na obim...

Veličina dnevnog obroka u ishrani krava

Kako probavni organi krava imaju određenu zapreminu, njihovi obroci moraju biti sastavljeni od krmiva visoke hranidbene vrijednosti. Obroci krava visoke mliječnosti, u usporedbi s onima...

Kako registrirati mljekomat?

Dobar mljekomat koji će zadovoljiti kupce svih dobnih skupina treba imati dobar softver i opremu za plaćanje u kovanicama, papirnatom novcu, karticama i povrat...

Proizvođačima mlijeka pomoć vrijedna 15 milijuna kuna i dodatne potpore iz Programa ruralnog razvoja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i ravnateljem Uprave za potpore...

Proizvodnja kozjeg mlijeka

Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske masne...

Utjecaj visokih temperatura na domaće životinje

Toplotni udar nastaje uslijed povećanog stvaranja topline u tijelu i smetnji u njenom odavanju. Znači, nije riječ o lokalnom djelovanju uslijed izravnih sunčevih zraka...

Kako postići bolje kemijske karakteristike mlijeka?

Mliječna mast je najvarijabilniji sastojak mlijeka. Od svih čimbenika koji utječu hranidba je najvažnija. Voluminozna hrana – količinom i oblikom (usitnjenost). Glavna voluminozna hrana su...