Utjecaj hranidbe na toplinski stres krava

2008
Spread the love

Održavanje tjelesne temperature u goveda je i nasljedno svojstvo putem mogućnosti pojačanog znojenja te strukture i boje dlake.

Poznato je kako su na utjecaj visokih temperatura najotpornija goveda Zebu pasmine no upitno je bi li križanci zadovoljili proizvodnju i omogućili adekvatnu opskrbu mesom i mlijekom. Nadalje, posve je logično kako će krave sa tamnijom dlakom privlačiti više sunčevih zraka i time akumulirati više topline. Krave pasmine holštajn upravo su idealan primjer takvih krava, a vezano za njihovu višu proizvodnju (stoga i znatno brži metabolizam) stvaraju i veću količinu topline u tijelu te su stoga izuzetno podložne toplinskom stresu.

U istraživanju se utvrdilo kako je tijekom lipnja do rujna koncepcija (bređost) krava simentalske pasmine bila značajno bolja u odnosu na krave holštajn pasmine. Proizvodnja mlijeka u krava simentalske pasmine umanjila se za 8%, a u krava pasmine holštajn za 16% čime je potvrđena teza o većoj otpornosti krava simentalske pasmine na toplinski stres u odnosu na krave holštajn pasmine.

Voda je bez sumnje najvažniji dio “hrane” za mliječne krave u proizvodnji. Potrošnja vode u uskoj je vezi s količinom unijete suhe tvari i proizvodnjom mlijeka, ali i temperaturom same vode i temperaturom okoliša. Uzimanje vode raste za 1.2 kg po svakom porastu temperature okoliša za 1°C iznad 20°C. Pri temperaturama okoliša višim od 26°C događa se “naopaka” situacija jer se smanjuje unos suhe tvari, a povećava se unos vode što je iznimka od pravila.

Presudan sastojak hrane tijekom vrućih dana je energija i uobičajeni je pristup da se smanji unos suhe tvari vlaknine uz povećanje količine koncentrata bogatog energijom. Logično je kako će krave u nedostatku vlaknaste hrane povećati unos koncentrata, a veća količina koncentrata povećati unos energije u organizam. S druge strane, poznato je i kako hranidba vlaknastim krmivima tijekom vrućih dana može dodatno povisiti tjelesnu temperaturu krava, upravo zbog metaboličkih procesa potrebnih za probavu sirove vlaknine.

No, ovakav način razmišljanja i postupci mogu vrlo brzo dovesti do posve suprotne situacije, kada će krave zbog nedostatka sirove vlaknine smanjiti i unos koncentrata, smanjit će se količina poželjne mikroflore u predželucima i promijeniti njezin sastav. Omogućit će se promjena acido-bazne ravnoteže u organizmu sa vjerojatnim pojavama acidoze i drugim bolesnim stanjima, poremetnjom metabolizma i padom proizvodnje. Stoga je obrok potrebno vrlo pažljivo odabrati i izbalansirati sa stručnjacima kojima je ova problematika bliska i koji se njome bave kako štete ne bi bile veće od koristi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.