Laktacija – izlučivanje mlijeka

5266

Mliječna žlijezda je u času telenja razvijena i sposobna proizvoditi mlijeko. Preduvjet kontinuirane proizvodnje mlijeka je redovito pražnjenje vimena.

mlijeko

Laktaciju možemo podijeliti na sljedeće funkcije:

Stvaranje (sekrecija) mlijeka koja podrazumijeva sintezu mlijeka u epitelu alveola i prijelaz mlijeka u lumen alveola; Otjecanje mlijeka odgovara pasivnom otjecanju mlijeka u mliječne alveole i aktivnom istiskivanju u mliječne kanale.

Aktivno potiskivanje mlijeka iz alveola u mliječne kanale počinje na ugodne, osjetne i termičke podražaje vimena, kao što su sisanje i mužnja. Podražaji se prenose u žlijezde koje proizvode hormone i počinje se izlučivati hormon oksitocin. On izaziva kontrakciju košarastih (mioepitelnih) stanica koje pomažu istiskivanje mlijeka u alveole, kontrakciju uzdužnih i spiralnih mišića kanalnoga sustava, koji se onda skrate i prošire. Tako dolazi do tzv. puštanja mlijeka, zahvaljujući kojem je moguće brzo isprazniti vime.

Nakon duljega ponavljanja postupka pripreme životinje za mužnju, krava može pustiti mlijeko na zvučne ili vizualne podražaje, što je posljedicom razvoja tzv. uvjetnoga refleksa. Isto će tako nakon djelovanja neugodnih stresora, kao što su bol, strah, hladnoća, krava ustezati mlijeko. Stvaranje mlijeka osigurano je obilnom cirkulacijom krvi u vimenu.

Računa se da je za proizvodnju jedne litre mlijeka potrebno 300-500 litara krvi da prostruji kroz vime. Sastav mlijeka nipošto nije jednak sastavu krvne plazme, ali ono sadrži masti, ugljikohidrate, bjelančevine, minerale. Mlijeko sadrži brojne vrijedne sastojke kojih u krvi nema; bjelančevinu kazein, šećer laktozu, poseban zaštitini protein laktalbumin. Koncentracija masti u mlijeku znatno je veća nego u krvi, a različitoga je i sastava.

Mlijeko sadrži kalcij i fosfor, minerale važne za razvoj kostura mladih životinja. Vitamini i provitamini dolaze iz krvi u mlijeko, ali vime sudjeluje u prijetvoru karotena u vitamin A. Poremeti li se funkcija mliječnih alveola (pred kraj laktacije ili tijekom upalnoga procesa), mlijeko postaje siromašnije laktozom, kalcijem i kalijem, a bogatije albuminom, natrijevim kloridom, sličnije je sastavu krvne plazme, postaje slano i pri kuhanju se gruša.

Prije telenja u vimenu nalazimo ljepljiv, sjajan sekret bogat globulinima, s nešto albumina, u tragovima kazeina, laktoze i masti. To je rano mljezivo koji može sadržavati veći broj staničnih elemenata (epitelne stanice, leukociti). Mljezivo (kolostrum) neposredno nakon telenja sadrži manje stanica (700 000 u ml), žute je boje, ljepljivo, karakterističnoga mirisa, gruša se pri kuhanju. Mljezivo sadrži više suhe tvari nego mlijeko, albumine, soli, imunoglobuline, koji su zaštitni proteini za tele. Naime, kroz placentu protutijela ne mogu prijeći pa ih plod ne može na taj način primiti, a neophodni su za zaštitu od infekcija u prvim danima života pa ih mladunče dobiva prvim obrokom mljeziva.

Količina imunoglobulina koju će tele iskoristiti smanjuje se svakim danom. Mljezivo je bogato provitaminom i vitaminom A, vitaminima B-kompleksa, sadrži vitamine C, D i E. Nekoliko dana nakon telenja mlijeko dobiva odlike pravoga mlijeka. Broj se leukocita smanjuje do stotoga dana laktacije, a potom opet raste.

Broj leukocita u mlijeku visok je u jalovih krava, osobito u onih s folikularnim cistama na jajniku. Stoga prosječan broj leukocita u stajskom uzorku mlijeka može biti vrlo visok, ako u staji ima puno jalovih krava s produženom laktacijom. U krava dobre plodnosti laktacija traje 305 dana. Kraći servisni period od 80 dana skraćuje, a dulji od 90 dana produžuje laktaciju.

Pravilno građeno vime mlađih krava otpornije je prema infekciji nego nepravilno građeno vime i vime starijih krava. Na otpornost vimena utječe genska osnova, konstitucija, način držanja i hranidba. Stoga će proizvodnja mlijeka ovisiti o zdravlju vimena, plodnosti krava, genetske osnove i hranidbe krava. Brižljivom njegom vimena proizvodnja se može povećati do 6%. Kretanje životinja i njega papaka, smještaj, odgovarajući mikroklimatski uvjeti, pridonijet će boljoj kondiciji životinje, zdravlju vimena i većoj proizvodnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.