Trihineloza svinja

2358

Trihineloza je invazivna bolest, od koje obolijeva veliki broj vrsta domaćih i divljih životinja mesojeda i svejeda i čovjek (preživači ne obolijevaju).

trihinela

Uzročnik je mikroskopski sitan parazit, a izvor bolesti meso invadirane životinje. Bolest se u divljini širi međusobnim proždiranjem životinja, ulaskom štakora u uzgoj (svinja ga pojede), ali i međusobnom grižom repova prasadi. Osobito je rizično u svinja vrijeme nakon deratizacije, kada otrovani štakor jako žeđa i omamljen ulazi u svinjac tražeći vodu, a svinja ga pojede. Ljudi se invadiraju konzumiranjem sušenoga mesa i kobasica ili nedovoljno termički obrađenoga mesa s larvama trihinele.

U bolesne prasadi, kao i u čovjeka, može se pojaviti porast temperature, povraćanje, proljev, bolnost u mišićima, teže kretanje, ležanje i otežano disanje, otečenje nogu i kapaka, no pri blagoj invaziji ne primjećuju se nikakvi simptomi. U svinje bolest traje oko 45 dana, nakon čega učahurena larva može preživjeti u mišićima svinje čak 11 godina. U čovjeka bolest traje 2-3 tjedna, a u teškim slučajevima 3-4 mjeseca.

Bolest je značajna zbog mogućnosti da čovjek oboli na način da mu zdravlje ostane trajno narušeno.

Preventiva: u skladu sa zakonom, uzorke mesa svih zaklanih svinja predati na trihineloskopiju, provoditi sustavnu deratizaciju, uz obavezno zatvaranje otvora na staji kroz koje bi mogli ući glodavci, i prikupljanje i spaljivanje otrovanih glodavaca te neškodljivo uklanjati lešine divljači.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.