Obrada papaka kod koza

1845

Koze pripadaju u red dvopapkara. Između dva papka jedne noge često im se skuplja stelja, gnoj i druga prljavština. Stoga je potrebno papke s vremena na vrijeme pogledati i očistiti.

Postupci kod obrade papaka:
1. Očistiti papak – od nečistoća, stelje, kamenja, truleži, izmeta. Čisti papak lakše ćemo obraditi, lakši je za rukovanje i neće zatupiti alat za obrezivanje tako brzo kao prljavi papak.
2. Odstraniti prerasle rubove sa zidova papka. Zidovi papka mogu narasti toliko da se počnu svijati ispod papka. U tom slučaju prvo je potrebno skratiti vrh papka da se pravilno moglo odrezati zid papka. Vrh papka i zid reže se ŠKARAMA, a peta i taban bolje se mogu orezati NOŽEM za obradu papaka. Pri upotrebi noža valja je rezati u smjeru suprotno od koze i osobe koja uređuje papke.
3. Prerasli taban papka reže se u tankim režnjevima do trenutka kada peta, taban i zid zatvore ravnu površinu koja s površinom na kojoj koza stoji formira kut od 45°.
4. Odrezati treba svako neprirodno tkivo na papku.

Ako su papci dulje bili zanemareni, nije preporučljivo u jednoj ih obradi dovesti u normalno stanje. Bolje je u tom slučaju orezivati ih više puta i postupno ih vratiti u normalan oblik, veličinu i kut.

Obrezivanje je potrebno obustaviti čim se primijeti da taban počinje poprimati ružičastu boju. Nakon što steknete neko iskustvo u obrezivanju papaka, primijetit ćete da je lakše rezati papke kozama koje su bile vani na mokroj travi jer vlaga omekšava papke. Postoje također i gotovi preparati za omekšavanje papaka prije obrade (njihova primjena kod nas nije uobičajena).

Pristupite li održavanju papaka u koza savjesno, životinje će Vam vratiti dobrim izgledom, zdravljem i dobrom proizvodnjom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.