Hranidba koza u laktaciji

2389

Osim visokokvalitetne voluminozne krme i u ovom periodu potrebno je koze prihranjivati koncentriranom krmom.

koze

Osim što pravilna hranidba na početku laktacije omogućava ukupnu visoku proizvodnju mlijeka u laktaciji, dodavanje koncentrata u ovom periodu potrebno je kako bi se ograničilo negativno energetsko stanje i mobilizacija masnog tkiva, koja lako može izazvati pojavu ketoze. Naime, hranjive tvari sadržane u voluminoznoj krmi nisu dovoljne da zadovolje potrebe koza u periodu početka i visokog rasta proizvodnje mlijeka, pa ukoliko ne bismo davali koncentriranu hranu, koze bi manjak energije nadoknadile korištenjem vlastitih tjelesnih rezervi.

Količina koncentrata koja će se koristiti u ovom periodu ovisi o kvalitetu voluminoznih krmiva, kondiciji i mliječnosti grla. Neophodno je da rast mliječnosti prati i adekvatna hranidba na način da se udio krepke krme u obroku postupno povećava, a voluminozni dio obroka treba se davati prije koncentriranog. Jedan do dva mjeseca nakon jarenja koze dostižu vrh proizvodnje mlijeka, nakon čega proizvodnja mlijeka počinje polagano opadati. Kvalitetnom voluminoznom krmom koze mogu zadovoljiti uzdržne potrebe i dnevnu proizvodnju mlijeka do najviše 3 kg. Višu proizvodnju mlijeka ostvaruju konzumacijom koncentrirane krme ili crpeći vlastite tjelesne rezerve. U zadnjoj fazi laktacije nije potrebno koristiti velike količine koncentrirane krme u obroku, te se koze hrane pretežno voluminoznom krmom. No obzirom da se u ovoj fazi laktacije odvija i pripust, potrebno je se pobrinuti da koze budu u rasplodnoj kondiciji.

Poboljšavanje kondicije životinja pred pripust naziva se flushing, a podrazumijeva dodavanje krepke krme u obrocima koza prije pripusta kako bi ih doveli u rasplodnu kondiciju tj. kako bi postigle tjelesnu ocjenu između 2,5 do 3,0 (na skali od 1 do 5). Flushingom se povećava i plodnost koza, veličina legla i vitalnost jaradi. Ali važno je naglasiti da flushing ima važnost samo kod koza slabe tjelesne kondicije (tjelesna ocjena ispod 2,5). Naime, nije poželjno da koze u vrijeme estrusa budu predebele (tjelesna ocjena viša od 3), jer to dovodi do slabijeg otkrivanja estrusa, češćih pojava ketoza nakon jarenja i dr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.