Štetnici i uništavanje korova u špinatu

3428

Špinat je vrijedna namirnica višestruko korisna u prehrani djece, starijih osoba, onih koji se oporavljaju od bolesti i vegeterijanaca.

Preko trećine ukupne suhe tvari špinata čine bjelančevine, koje sadrže sve esencijelne aminokiseline. Bogat je mineralima, naročito željezom, a od vitamina karotenom, vitaminima B skupine i vitaminom C. Špinat ima sposobnost većeg nakupljanja nitrata koji potencijalno mogu postati štetni, naročito za malu djecu mladu od godine dana. Sami nitrati nisu štetni, ali prelaskom u nitrite mogu izazvati methemoglobinemiju, koja u ekstremnom slučaju može biti i smrtonosna. Nitrati se većim dijelom nalaze u peteljci lista, pa se korištenjem samo plojke eventualni negativni učinci smanjuju.

Na usjevima špinata među važnijima valja spomenuti repinu muhu (Pegomya betae). Napad se prepoznaje po nadignutoj lisnoj epidermi u obliku mjehurastih mina u kojima žive ličinke bez glave i nogu.

Nametnik zahtijeva vrlo visoku vlažnost zraka (optimalno 90 %), tijekom sezone razvija 3-5 generacija, a preventivno tretiranje potrebno je samo ako na naličju mladog lišća pronalazimo u parovima odložena duguljasta i bijela jaja. Špinat mogu napasti i drugi štetnici, npr, štetnici u tlu, repin buhač, pipe, nematode, korijenove muhe, sovice pozemljuše, lisne sovice, puževi i lisne uši.

Imidakloprid je vrlo učinkovit na lisne uši, metoksifenzoid i metaflumizon na gusjenice lisnih sovica, sponosad na štetne muhe i gusjenice, a sintetski piretroidi (lambda-cihalotrin, deltametrin) djeluju protiv lisnih uši i neželjenih gusjenica!

Za suzbijanje korova u usjevima špinata imamo u našoj zemlji dopuštene samo herbicide Agil 100 EC (K=21) i Focu Ultra EC (K=28). Korovna biljka ih usvaja pute lista, ali im je nedostatak što su djelotvorni samo protiv uskolisnih ili travnih korova!

Dopuštenih herbicida za primjenu u usjevu matovilca u našoj zemlji nema, dok se u razvijenim zapadno-europskim državama često nakon sjetve a prije nicanja usjeva koristi metobromuron (Patoran, Proman SC i sl.).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.