Istarska koza

1328

Istarska koza službeno je registrirana i zaštićena kao autohtona pasmina u Republici Hrvatskoj rješenjem Ministarstva od 20. lipnja 2013. godine.

Kritično je ugrožena, kao i većina hrvatskih izvornih pasmina, i broji oko 100 grla. Karakterizira je snažna konstitucija, robusnija nego u drugih pasmina, bijela dlaka s mogućim sivkastim i smećkastim nijansama te mogućom pigmentacijom na vrhu njuške, s unutrašnje strane ušiju, na vimenu i iznad papaka. Visina je grebena muških grla 65-90 cm, ženskih 60-75 cm. Tjelesna je masa muških grla 70-120 kg, ženskih 55-80 kg.

Rogove imaju i muška i ženska grla. Rogovi su uvrnuti unatrag i mogu biti raspona do jednoga metra. Sva grla imaju resice na vratu i bradicu, kod starijih grla bradica duga do 30 cm.

Vime je skladno razvijeno i često tamno pigmentirano s unutrašnje strane, kapaciteta mliječnosti 2-6. kg na dan. Kombiniranih proizvodnih svojstava s primarnom proizvodnjom mlijeka, ali ima i velik potencijal za meso.

Prosječna veličina legla je 1,50 jarića, prosječni dnevni prirast na dobroj paši je 100 gr na dan. Muška grla imaju veću porodnu težinu i dnevne priraste za 10 do 25 % . Mišići u masi trupa iznose 56-68 %, kosti 15-19 %. Mast se kreće od 4 % u trupu mladih grla do 18 % kod odraslih.

Istarska koza je izrazito otporna, prilagodljiva, dugog životnog vijeka, skromnih potreba u hrani i smještaju.

Očuvanje, zaštita i valorizacija uzgoja autohtonih pasmina Republike Hrvatske strateški su bitni iz više razloga: autohtone pasmine dio su našeg nacionalnog identiteta te su kroz povijest omogućile opstanak našeg naroda osiguravajući mu životne potrebe. Tako su omogućile stvaranje karakterističnih oblika kulture teritorija, a i same po sebi predstavljaju kulturnu baštinu. Nestankom ovih pasmina nepovratno bi se izgubilo bogatstvo življenja, kulinarsko bogatstvo povezano s njihovim uzgojem te bogatstvo kulturne tradicije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.