Krasuljak ili tratinčica

29

Tratinčica je niska grmolika višegodišnja vrtna biljka, a najčešće dvogodišnja biljka koja uljepšava naš vrt sa cvjetovima od ožujka pa sve do lipnja. Cvjetovi tratinčice mogu biti raznobojni: bijeli, crveni, ružičasti ili pak kombinirani.

Cvjetne glavice su u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji, a postoje one koje su sasvim ispunjene kao loptice ili one kojima se ipak nazire žuta sredina. Normalno dolaskom velikih vrućina prestaje cvatnja, ali slijedećeg proljeće obavezno se ponovo javljaju veseli cvjetići, jer to je trajnica. Voli sunčano mjesto tako da na to obratite pažnju prilikom sadnje. Sadi se u jesen ili proljeće. Prije sadnje potrebno je tlo obogatiti sa kompostom. Iako je ne treba mnogo prihranjivati, potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu tla kako bi uvijek imali lijepe i velike cvjetove. Tratinčice sadite u dobro drenirano tlo izloženo suncu. Vole vlažno tlo ali ne i pretjerano mokro. Tijekom ljetnih žarkih dana potrebno ju je češće zalijevati, obično ujutro i uvečer.

Krasuljak ili tratinčica se razmnožava iz sjemena. Već u rano proljeće posadite sjeme u plastenik ili toplu leju, u kasno proljeće ili rano ljeto rasadite tratinčice u vrt. Naravno, sjeme tratinčica možete posijati direktno u tlo ali prve godine se nemojte nadati cvjetovima.

Najbolje vrijeme za kupovinu tratinčica u vrtnim centrima i njihovu sadnju u vrtne gredice je u proljeće. Sadnja je jednostavna, iskopajte rupu dubine 25-40 cm i širine dvostruko veće od saksije iz koje je presađujete. Dno rupe pospite mješavinom usitnjene zemlje i komposta. Postavite tratinčicu u rupu i zatrpajte je rastresitom zemljom. Ostavite razmak između biljaka oko 30cm. Nakon sadnje biljke obavezno zalijte. Tratinčice se mogu svake tri ili četiri godine razdijeliti na više biljaka.

Mladi listovi prizemne rozete mogu se jesti sirovi ili prokuhani gotovo preko cijele godine. Nijemci smatraju salatu od tratinčice jednako ukusnom i zdravom kao i onu od matovilca, no u svojim priručnicima naglašavaju da za jelo treba brati samo posve mlado i nježno lišće. Salata je ukusnija ako se ostavi da začinjena odstoji barem jedan sat. Dobra je pomiješana sa salatom od krumpira ili od različitog divljeg povrća. Kao posebno zdravo jelo preporučuju se usitnjeni listovi izmiješani sa svježim sirom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.