1.1 C
Zagreb
16 . veljača 2025
Kozarstvo Stranica 2

Kozarstvo

Edukacija, savjeti i preporuke u uzgoju koza

Hranidba koza u ekološkom uzgoju

Kod nas prednjači ekološki uzgoj ovaca i goveda, dok se ekološkim uzgojem koza bavi razmjerno manji broj poljoprivrednika. Uzimajući u obzir prirodna obilježja koja...

Balansiranje obroka u ishrani koza i ovaca

Obroke možete uravnotežiti „ručno“, pomoću jednostavne matematike na papiru ili pomoću osobnog računala. Na osobnim računalima možete koristiti programe za uravnoteženje obroka i kalkulatora...

Mikroklimatski i higijenski uvjeti u objektima za smještaj koza

Važan čimbenik očuvanja zdravlja, samim time i bolje produktivnosti koza u uzgoju jesu odgovarajuće mikroklimatske prilike u kozarniku. Stoga se za osiguravanje kvalitetnih uvjeta držanja...

Intenzivni sustav uzgoja koza

Intenzivni sustav uzgoja temelji se na visokoproduktivnim (visokomliječnim) pasminama koza odlikovanim dobrim genetskim potencijalima za visoku proizvodnju mlijeka. Osim toga to su životinje većeg tjelesnog...

Označavanje ovaca i koza

Duga je povijest označavanja životinja, a u prošlosti je to najčešće bila briga samih uzgajivača koji su željeli prepoznatljivim oznakama označiti, „zaštititi“, prepoznati i...

Broj i uzgoj koza u Hrvatskoj

Koze na hrvatskim prostorima obitavaju stoljećima, još od divljih izvornih oblika. Doista je na pojedinim područjima duga povijest uzgoja koza i tradicije proizvodnje kozjeg...

Hrvatska bijela koza

Točno vrijeme, mjesto i način nastanka hrvatske bijele koze nisu poznati. Međutim, pretpostavlja se da je nastala oplemenjivanjem autohtonih koza s uvezenim bijelim (sanskim)...

Soja u hranidbi stoke

Jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka koja čini velik udio u prehrani, osobito u ljudskoj, uz rižu, bilo kao kuhano zrno ili kao brašno,...

Hrvatska šarena koza

Iako je u Hrvatskoj duga tradicija uzgoja koza, niti u jednoj se grani stočarstva tijekom povijesti situacija nije toliko drastično mijenjala kao u kozarstvu. Uzgoj...

Hranidba i tov jaradi

Preporučuje se da jaradi koja se ostavlja za rasplod siše najmanje 2 mjeseca, uz davanje manje količine kvalitetne voluminozne krme (trave, sijeno, sjenaža). Nakon odbijanja...

Mliječne pasmine koza

Najvažnije pasmine koza za proizvodnju mlijeka vode podrijetlo iz Europe, stoga se njezin Alpski dio ( Švicarska, Francuska ) često naziva kolijevkom mliječnog kozarstva. Iz...

Proizvodnja kozjeg i jarećeg mesa

Zadnjih nekoliko godina ta se proizvodnja intenzivira, jer su obiteljska gospodarstva prepoznala ekonomsku isplativost te proizvodnje. Uzgoji koza organizirani su u mini farmama, s 30...

Artritis i encefalitis koza

Artritis-encefalitis (lat. caprine arthritis-encephalitis, AEK) je neizlječiva virusna bolest koza koju uzrokuje RNK virus iz porodice Retroviridae pod-porodice Lentivirinae. Bolest je proširena na svim kontinentima...

Odabir podmladka u kozarstvu

Rasplodni podmladak koji bi zamijenio izlučena grla, može se osigurati iz vlastitog uzgoja, ili kupiti od drugih uzgajivača. Ostavljanje novog rasplodnog podmladka iz vlastitog uzgoja...