Soja u hranidbi stoke

3586

Jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka koja čini velik udio u prehrani, osobito u ljudskoj, uz rižu, bilo kao kuhano zrno ili kao brašno, sir, mlijeko itd., bilo kao uljarica čije se ulje upotrebljava za jelo i u druge svrhe (boje).

Na istoku, zbog sadržaja bjelančevina uzima se kao nadopuna riži koja sadrži više škroba. Soja je krmna biljka za sijeno i silažu s kukuruzom.

Zrno se koristi kao krma, proteinski koncentrat, kao pogače koje su vrijedni ostatak nakon istiskivanja ulja iz zrna, koje soja sadrži 16 – 24 %, a koristi se za ljudsku prehranu ili za izradu margarina.Soja sadrži 4 puta više probavljivih bjelančevina nego kukuruz pa je u racionalnoj hranidbi odlična nadopuna kukuruzu. Ne samo da u smjesi poboljšava omjer između probavljivih bjelančevina i ugljikohidrata, nego i poboljšava kakvoću bjelančevina. Njezine su bjelančevine, naime, najsličnije životinjskim što nije slučaj kod kukuruza.

Soja je bogata i masnoćama, zrno sadrži 18, a vlakna svega 5,0 %. Sadrži prilično malo kalcija (Ca 0,25 %) i mnogo manje fosfora (P) nego pšenične posije, svega oko 0,59 %. Sadrži malo karotina kao provitamina D i malo vitamina A. Zrna soje nisu bogata riboflavinom, ali sadrži više riboflavina i tianina od žitarica, od kukuruza i zobi. Od njih sadrži i više niacina.

Za mliječnost i njezinu produkciju zrno soje treba kuhati, dok kuhanje nije potrebno za konje, ovce i goveda u tovu.Ako se zrno soje melje, dobro je da se pritom ne miješa sa žitaricama. Sojina zrna mogu se užegnuti ako se dugo čuvaju za toplog razdoblja. Dobrim i temeljitim kuhanjem vrijednost zrna soje se povećava za nepreživače kao što su svinje i perad, i to zbog dviju aminokiselina koje sadrže sumpor, cistin i metionin, a koje se nalaze u bjelančevinama koje nepreživači ne mogu dobro asimilirati i iskoristiti.

Dobro kuhana soja u zrnu ili kao uljana pogača daje dobre bjelančevine ili gotovo posve iste kao i mlijeko ili riblje brašno. Sojine uljane pogače koje se dobivaju tiještenjem ili ekstrakcijom sadrže 41 – 43 % bjelančevina.Uljana prekrupa dobivena ekstrakcijom sadrži 44 % – 46 % bjelančevina i oko 5,3 % masti.

Pogače i prekrupa imaju malo vlakna, a po probavljivosti zauzimaju vrlo visoko mjesto. Siromašne su kalcijem Ca (0,29 %) i fosforom P (0,66 %), a pogače vitaminom D. Ako su pogače kuhane vrlo su dobre u hranidbi svinja i peradi, a mirisom i okusom podsjećaju na grah.Može se kazati da su sojine pogače jedan od naših najboljih bjelančevinastih dodataka visoke kakvoće, jer sadrže bjelančevine visoke kakvoće i bolje su od drugih uobičajenih bjelančevinastih dodataka biljnog podrijetla.

Mljeveno sojino zrnje odličan su bjelančevinasti dodatak za krave muzare, a vrijedne su i za telad u dobi 2 – 3 mjeseca. Obrok mora biti dobro izbalansiran jer suviše zrnja soje djeluje laksativno. Soja je i vrlo važan dodatak obrocima u tovu, goveda i za rasplodnu stoku. Soje u obroku nesmije biti previše, zbog laksativnosti i proljeva te probavnih tegoba.Tovnoj teladi bolje je kao dodatak obroku davati zrnje soje nego pogače. U hranidbi svinja bolje je davati uljane sojine pogače.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.