Berba grožđa – berba zdravlja i hranjivih sastojaka

2864

Krajem ljeta vinogradi su puni berača koji vrijedno ubiru plodove cjelogodišnjeg rada. Zrele bobice presijavaju se na suncu skupljajući svu energiju, i zemlje i sunca, kako kako bi nam podarile savršeni užitak prilikom kušanja.

Poput banana, grožđe je prvoklasna vrsta voća koje potiče zdravlje na najvišoj mogućoj razini. U većoj mjeri definira ga trpkost koja je ujedno i njegova najveća ljekovita kvaliteta. Ta kiselost razotkriva prisutnost fitokemikalije presudno važne za zdravu funkciju bubrega. Ako ste saznali da imate povišene razine kreatinina, to znači da je narušena sposobnost vaših bubrega da uklanjaju i izlučuju otpade iz krvotoka.

Grožđe je najbolji tonik za bubrege, jer sadrži fitokemikalije koje se vežu za otpadne tvari koje bubrezi teško filtriraju.

Grožđe je, osim toga, fantastična hrana za čišćenje jetre. Baš poput trešanja. Fitokemikalije koje sadrži mogu izlučiti otpad, prerađenu hranu i svaki nusprodukt kod kojih je prisutna mogućnost da začepe režnjeve jetre.

Za one koje traže njegove pozitivne učinke na probavni sustav, kožica grožđa sadrži moćne mikronutrijente koji rješavaju problem parazita, plijesni i drugih neproduktivnih gljivica u crijevima. Antioksidansi, kao što su malvidin te drugi antocijanini, daju mu moć da podupire proces ublažavanja i prevencije razvoja većine vrta raka.

Grožđe čisti organizam od radioaktivnih ortova. Aminokiseline koje sadrži (histidin, metionin i cistein) sinergijski djeluju s antocijaninima i postaju magnet koji privlači DDT i otrovne teške metale iz jetre, bubrega, slezene i drugih organa.

Grožđe ima snažno antivirusno djelovanje kod autoimunih bolesti izazvanih eksplozijom virusa.

Grožđe je iznimna hrana i kada govorimo o energiji. Ono pruža presudno važnu energiju bez obzira na to jeste li sportaš, jeste li neprekidno u pokretu ili ste više misaoni tip. Grožđe pomaže kad ste emocionalno slomljeni. Ono vam podiže raspoloženje i potiče vedar i bezbrižan stav prema životu. Osjetite li razočaranje jer niste bili odabrani za neki projekt ili posao, odite kupiti grožđe – ono vam može pomoći da krenete dalje i stvarate nove prilike.

Ljekoviti učinak grožđa na vaše zdravlje

1. Štiti od raka

Resveratrol, jedan od sastojaka crnog grožđa, sprečava nastanak upalnih stanja u organizmu, a samim time stvara snažnu obranu i od raka. To je prirodan antioksidans koji se nalazi u kožici bobica crnog grožđa, ali i u njegovim sjemenkama i mesu. Taj fitonutrijent pomaže protiv raka debelog crijeva i raka dojke.

Kada je riječ o prevenciji raka debelog crijeva, istraživanja su pokazala snažniji učinak crnog nego bijelog grožđa. Resveratrol također smanjuje štetne učinke sunčevih UVB zraka te samim time i rizik od nastanka melanoma. Osim što sprečava rak, sok od crnog grožđa sprečava daljnji rast stanica raka u organizmu.

2. Čuva zdravlje srca i krvnih žila

Konzumacijom grožđa povećat ćete razine dušikova oksida u krvi. Riječ je o plinu koji daje znak krvnim žilama da se opuste i rašire. Stoga grožđe pomaže protiv stvaranja krvnih ugrušaka i uvelike smanjuje rizik od srčanog udara. Ovo voće također sprečava oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola, čime se čuva protočnost krvnih žila i smanjuje rizik od stvaranja plaka te bilo kakvih koronarnih oboljenja.

3. Poboljšava rad mozga

Istraživanja su pokazala da je grožđe izvrsna hrana za mozak. Stoga ćete konzumacijom ovog voća uvelike pridonijeti svojim moždanim funkcijama. Naime, antioksidans resveratrol povećava protok krvi prema mozgu za čak 200 posto.

Studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition otkrila je da sok od grožđa unapređuje moždane funkcije kod starijih osoba kod kojih su degenerativne promjene već nastupile.

Grožđe je bogato polifenolnim fitokemijskim spojem resveratrolom koji smanjuje rizik od moždanog udara tako što mijenja molekularne mehanizme unutar krvnih žila.

4. Pomlađuje kožu

Poznato je da slobodni radikali ubrzavaju proces starenja te pridonose stvaranju bora i negativnih promjena na koži. Stoga, želite li se pomladiti i vratiti godine unatrag, jedite grožđe. Konzumacijom ovog voća koje ima hidratantna svojstva također ćete poboljšati izgled kože te će ona biti zaštićena od štetnih vanjskih utjecaja.

Vitamin C što ga sadrži grožđe pridonijet će stvaranju kolagena, pa će vaša koža biti i zategnuta. Antioksidans resveratrol smanjuje diskoloracije i mrlje na koži.

5. Čuva zdravlje kostiju

Grožđe sadrži bakar, mangan i željezo – minerale koji pridonose izgradnji snažnih i zdravih kostiju. Grožđe pomaže i u borbi protiv osteoporoze. Također, konzumacija crnog grožđa preporučuje se osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa. Kombinacija vitamina C i antioksidansa kvercetina u ovom voću djelotvorno ublažava bolove kod artritisa.

6. Produljuje životni vijek

Resveratrol prisutan u grožđu pridonosi vitalnosti te produljuje životni vijek. Istraživanja su pokazala da taj sastojak aktivira čak tri gena zadužena za dugovječnost. Grožđe također sprečava promjene vida koje su posljedica starenja te smanjuje rizik od makularne degeneracije.

7. Potiče probavu

Danas kada sve veći broj ljudi pati od konstipacije i problema s probavom grožđe sve više dobiva na važnosti. Ovo supervoće, naime, ima laksativna svojstva, stoga se preporučuje osobama koje imaju zatvor. Sadrži netopiva vlakna i prirodni šećer koji uvelike pomažu radu crijeva. No ne preporučuje se onima koji pate od proljeva jer netopiva vlakna ne upijaju vodu.

8. Ublažava migrenu

Vitamin B2 ili riboflavin pokazao se osobito djelotvornim u ublažavanju migrene i glavobolje. Istraživanja su pokazala da se kod osoba koje boluju od migrene nakon uzimanja tog vitamina učestalost migrena smanjila za čak 50 posto. Patite li od migrene, što češće si pripremajte uvijek svježi sok od grožđa i pijte ga nerazrijeđenog.

Grožđe ima relativno nizak glikemijski indeks, te zbog toga manje količine grožđa smiju konzumirati i dijabetičari.

Uvrstite grožđe u prehranu patite li od bilo kojeg od sljedećih zdravstvenih stanja:
– bakterijski gastroenteritis, izloženost plijesni, makularna degeneracija, hipertenzija,

– bolesti bubrega povezane s hipertenzijom, poremećaj lučenja kreatinina povezanog s bubrezima,

– bubrežni kamenci, žučni kamenac, hipoglikemija, poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD),

– autizam, rak dojke, dijabetes, metastaziranu tumor na mozgu, sepsa, rak gušterače,

– endometrioza, bronhitis, infekcije E. coli, neobjašnjiva neplodnost, rak debelog crijeva,

– edem, anemija, masna jetra, hepatitis C, kvržice, depresija, poteškoće sa spavanjem,

– fibromijalgija, sindrom kroničnog umora, multipla skleroza, neurološki problemi,

– autoimuna neuropatija, hemeroidi, infekcija H. pylori, miomi, česte prehlade,

– vrtoglavica, slabe baterije reproduktivnog sustava, sve autoimune bolesti i poremećaji, bakterijske infekcije.

Uvrstite grožđe u prehranu patite li od bilo kojeg od sljedećih simptoma:
– alergije na hranu, znojni dlanovi, emocionalno prejedanje, vrtoglavica, mučnina,

– Bellova pareza, poteškoće s disanjem, narušen osjet sluha, tremor, neugodan tjelesni miris,

– bolovi u grudnom košu, predmenstrualni sindrom (PMS), smušenost, mentalna maglica,

– kašalj, bolovi u leđima, upale, oštećenja mijelinske ovojnice, oštećenja tkiva jetre,

– zatrovanost krvi, umor, lezije na mozgu, valunzi, opadanje kose, kongestije, lomljivi nokti,

– zamućeni vid, zvonjenje ili zujanje u ušima, alergije na hranu, osjetljivost na hranu, osjećaj zujanja ili vibracija u tijelu.

Suho grožđe ili grožđice

Skloni smo zaboraviti na grožđice. Nemojte dopustiti da vas zavara njihova skromnost. Grožđice su puno moćnije kad je o zdravlju riječ nego goji bobice.

Suho grožđe ili grožđice bogate su fruktozom i glukozom. Grožđice pomažu kod bolesti dišnih organa, ublažavaju kašalj, bolove u bubrezima i mokraćnom mjehuru. Fitokemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Grožđice su odličan visokoenergetski obrok, koji će vam tijekom fizičkih napora nadoknaditi energiju.

Grožđani sok

Svježi sok grožđa potiče apetit, poboljšava metabolizam, pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Kurom od svježeg soka možete smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca i poboljšati rad žlijezda s unutrašnjim lučenjem. Koristi se za liječenje katara crijeva, kroničnih proljeva i žutice. Preporučuje se kod slabokrvnosti, gastritisa i bolesti crijeva. Pomaže u normaliziranju krvnog tlaka. Sok će pomoći i onima koji boluju od upale zglobova, gihta, bolesti jetre i slezene te kod nekih oblika trovanja. Njime ćete očistiti jetru, ojačati imunitet i izbaciti višak mokraćne kiseline iz tijela.

Pripravci od listova grožđa

1. Čaj od svježih listova pogodan je protiv reume, gihta, povraćanja, gastritisa, hemoroida i krvarenja – naročito kod obilnog mjesečnog ciklusa.

2. Oparak i uvarak od listova upotrebljava se za kupku i njegu ispucale kože ruku i nogu te za liječenje ozeblina.

3. Ako vas muči glavobolja ili boli želudac, stavite oblog od usitnjenih svježih listova vinove loze.

4. Cvjetovi vinove loze koriste se kod oslabljenih moždanih funkcija i za liječenje leđne moždine, jer oživljavaju živčane ganglije. Od cvjetova se izrađuje čajni oparak, mast za masažu i krema protiv sunčanih pjega.

5. Ostaci grožđa preostali nakon proizvodnje vina mogu se upotrijebiti u borbi protiv 14 vrsta bakterija, uključujući Escherichiju coli i Staphylococcus aureus.

6. Kožice bobica grožđa bogate su vlaknima te zahvaljujući tome pospješuju rad crijeva i sprečavaju zatvor. Odstranjuju suvišnu vodu iz tijela, uklanjaju otrove i vežu na sebe masne tvari. Osobito je zdrava kožica crnog grožđa.

Ulje sjemenki grožđa

Sjemenke grožđa služe za izradu ulja koje snižava razinu kolesterola u krvi. Ulje grožđanih sjemenki dobiveno hladnim prešanjem grožđanih boba vrlo je cijenjeno i traženo. Najprije se počelo proizvoditi u Francuskoj kao zamjena za maslinovo ulje. Ulje se upotrebljava u kulinarstvu i sadrži obilje antioksidanata i polifenola. Ovo je ulje zlatno žute boje, bez okusa i mirisa. Sadrži omega-3 masne kiseline i ima zaštitni učinak na krvožilni sustav.

Ulje se primjenjuje i u prirodnim proizvodima za njegu kože. Njegovi sastojci usporavaju proces starenja kože, štite je od infekcija i jakog utjecaja sunca. Preporučuje se i za njegu problematične kože.

Svježa želatina od grožđa

Priprema:

U blenderu pomiješajte grožđe, malo sirovog meda te par kapi svježe iscijeđenog limunovog soka kao konzervansa.

Šećer iz meda ekstrahira iscjeljujuće fitokemikalije iz trpke, ljekovite kožice grožđa, čineći te hranjive tvari biodostupnima i dostavljajući ih u vaše vitalne organe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.