Intenzivni sustav uzgoja koza

3630

Intenzivni sustav uzgoja temelji se na visokoproduktivnim (visokomliječnim) pasminama koza odlikovanim dobrim genetskim potencijalima za visoku proizvodnju mlijeka.

kozlici

Osim toga to su životinje većeg tjelesnog okvira, koje imaju visoku učinkovitost iskorištavanja krmiva. Intenzivni sustav uzgoja ima za cilj visokim ulaganjima ostvariti idealne uvijete za životinje u uzgoju. Tako bi genetski potencijal visokovrijednih pasmina koza maksimalno došao do izražaja i kroz visoku proizvodnost bio iskorišten.

Intenzivan tip uzgoja može biti organiziran u zatvorenom (stajskom) ili poluotvorenom (kombinacija stajskog i pašnog uzgoja). Stajski uzgoj koza podrazumijeva držanje koza u staji tokom cijele godine. Ovakav način uzgoja ima najveću važnost u intenzivnoj proizvodnji kozjeg mlijeka. Naime, stajski uzgoj omogućava primjenu najsuvremenijih tehnologija, mehanizacije i opreme u ishrani, napajanju i mužnji životinja. Osim toga, omogućava i praćenje pojedinačnih životinja u uzgoju, bilo da se radi o opažanja znakova pojedinih reproduktivnih faza kod životinja ili o simptomima bolesti. Provedba ovakvog sustava uzgoja zahtjeva i dosta visoka ulaganja u smještaj i opremu za životinje u uzgoju.

Također je potrebno planirati te omogućiti dovoljne količine voluminoznih (zelene mase, sijena, sjenaže i silaže), ali i krepkih krmiva, kako bi obroci za životinje bili pravilni i potpuni.

Stajsko-pašni sustav kozarenja u intenzivnom uzgoju podrazumijeva držanje koza u stajama, ali s mogućnošću puštanja koza u pojedinim periodima na pašnjake. Što ovisi o raspoloživim, tj planiranim površinama koje će se koristiti u uzgoju i klimatskim prilikama određenog područja. Pašnjaci mogu biti kultivirani-prirodni ili zasijani, a kako bi se bolje koristio pašnjak organizira se pregonsko napasivanje. U preporučenom održivom modelu držanja 150 koza za proizvodnju mlijeka, ovakav intenzivni stajsko-pašni sustav kozarenja smatra se najpovoljnijim. Naše područje obiluje površinama koje su najpovoljnije za koze, a sastoje se od dosta kvalitetne i srednjekvalitetne paše i brsta, koji se moraju uzeti u obzir prilikom planiranja ishrane koza u smislu povećanja ekonomičnosti proizvodnje kozjeg mlijeka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.