Čađavost prasadi

1736

Eksudativni epidermitis svinja ( EEP ) je kožna zarazna bolest koju uzrokuje Staphilococcus hyicus, poznata još pod nazivom “ čađavost prasadi”.

Očituje se generaliziranim epidermitisom, dehidracijom i anoreksijom a javlja se najčešće kod prasadi na sisi (do 6 tjedana starosti). Može biti u akutnom, perakutnom i kroničnom obliku.

Etiologija

Uzročnik bolesti je Staphylococcus hyicus, gram pozitivna, negibljiva, fakultativno anaerobna bakterija. S.hyicus tvori nukleaze, hijaluronidaze, fosfataze, fibrinolizin i eksfolijacijske toksine A , B , C i D. Postoji 10-ak serovara.

Uzročnik je otporan na uvjete okoliša i prisutan je u okolišu (na opremi i površinama) i na sluznicama i koži i kod zdravih svinja. Za nastanak bolesti nužni su pogodovni čimbenici, pad imunosti, ozljede na koži i slično. Uzročnik ulazi u organizam preko ozljeda na koži. S.hyicus se umnaža na površini i u dubljim slojevima kože tvoreći kolonije. Eksfolijacijski toksin uzrokuje odvajanje stanica epidermisa. Mogu se razviti septikemija i dehidracija.

Klinička slika

Bolest je najčešće perakutna i akutna. U početku se javlja crvenilo na koži s mutno smeđim ljuskicama sasušenog eksudata. Koža je na dodir vruća i masna s naslagam smeđeg eksudata i neugodnog mirisa. Promjene koje se u početku javljaju u slabinskom i aksilarnom području postupno zahvaćaju cijelo tijelo. Mogu nastati ulceracije po sluznici usta, anoreksija i dehidracija. Moguće je uginuće u roku 24 sata. Oboljeva najčešća prasad u dobi do 6 tjedana. U kroničnom obliku promjene se javljaju na manjim regijama tijela. Svinje koje prebole bolest najčešće ostaju kržljave.

Dijagnoza

Dijagnoza bolesti postavlja se na osnovi epizootioloških podataka i kliničke slike te mikrobiološki izdvajanjem uzročnika iz promjena na koži, limfnih čvorova i jetre.

Prevencija i liječenje

S.hyicus je često rezistentan na antibiotike. Liječenje je uspješno ukoliko se započne na vrijeme. Uz antimikrobnu terapiju potrebna je i nadoknada tekućine. Lokalno se mogu primjenjivati antibiotici i dezinficijensi.

Vakcinacija se može provoditi s izolatima iz uzgoja. S obzirom da se radi o uvjetnoj zaraznoj bolesti mogućnost nastanka infekcije može se smanjiti uklanjanjem nepovoljnih čimbenika koji djeluju na životinje. Uz dobru hranidbu i vitaminizaciju važno je spriječiti i ozljede na koži (mekana stelja, glatke površine bez oštrih rubova, rezanje zuba kod prasadi).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.