Odabir podloge prilikom sadnje jabuka

1642

Pri sadnji provjerite ima li svako stablo dovoljno prostora da se posve razvije. Za svoj vrt odaberite najprikladniju veličinu stabla (koja je u najvećoj mjeri određena podlogom).

sadnja vocaka

U većini slučajeva zbog oprašivanja morat ćete posaditi više od jednoga stabla.

Odabir mjesta sadnje

Za trajne dobre urode važno je sunčano, zaštićeno mjesto. Zidovi za oblikovane voćke trebali bi biti na punom suncu. Za zasjenjena mjesta ili za krajeve u kojima su ljeta svježa i hladna odaberite kultivare koji rano dozrijevaju. Gdje se pojavljuju kasni mrazovi, odaberite kultivare koji kasno cvatu, da ne bi došlo do oštećivanja cvjetova.

Jabuke će rasti na većini dobro ocjeditih tala koja su dobro pripremljena. No što je podloga patuljastija, tlo treba biti plodnije.

Odabir podloge

Odabir podloge ovisi o veličini željenoga stabla i vrsti tla. Podloge jabuka označene su sa M ili MM, što se odnosi na istraživačke institute Mailling i Maillirig Merton, odakle su podloge. Mogu se nabaviti razne podloge od – ‘M27,’ koja je vrlo patuljasta, do vrlo bujne ‘M25’.

Za uobičajene vrtne namjene za patuljasta stabla preporučuje se ‘M91; ‘M26’ za veća i ‘MM106’ za srednje velika stabla. Kultivari na podlozi ‘M27’ rode tri godine nakon cijepljenja, ali za održavanje dobrih prinosa traže povoljne uzgojne uvjete.

Na siromašnijim tlima upotrijebite bujnije podloge: npr. gdje želite patuljasto stablo umjesto ‘M9’ ili ‘M26’ upotrijebite ‘MM 106’. I bujnost odabranoga kultivara određuje veličinu odrasloga stabla. Triploidni kultivari narastu više od diploidnih; da biste dobili stabla slične veličine, za triploidni kultivar odaberite patuljastiju podlogu nego za diploidni kultivar.

Oprašivanje

Nema jabuka koje su pouzdano i stalno samooplodne: diploidi se moraju posaditi uz drugi kompatibilni kultivar; triploidne jabuke pored sebe trebaju dva kompatibilna kultivara da ih opraše. Kultivari su prema vremenu cvatnje podijeljeni u dvije cvatuće skupine; kultivar iz jedne skupine može biti oprašen drugim kultivarom iz iste skupine ili jednim iz skupine prije ili poslije, ako se vrijeme cvatnje preklapa. Dvoumite li se oko kompatibilnosti, potražite savjet u voćarskom rasadniku.

Sadnja

Stabla s golim korijenom najbolje je da posadite kada miruju, po mogućnosti u jesen, kada je tlo još uvijek toplo; mogu se saditi do kraja zime (osim kada ima mrazova), no do proljeća ih održavajte vlažnima da bi se dobro utvrdila.

Kontejnerska stabla mogu se saditi u bilo koje vrijeme, osim kada je zemlja smrznuta ili kada je jako mokro; prije sadnje sadnicu dobro zalijte da korijenje bude vlažno. Svako stablo posadite na dubinu na kojoj je bilo posađeno i prije; kao pomoć poslužit će vam korijenov vrat. Ako ćete stablo oblikovati, prije sadnje, postavite potpornje i žice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.