Zimska zaštita voćaka

4955

Vegetativno mirovanje voćaka tijekom zime koristi se za obrezivanje i zimsku zaštitu od bolesti i štetnika. Zaštita se provodi kemijskim i mehaničkim mjerama zaštite.

zimska zastita vocaka

Mehaničke mjere zaštite osobito su pogodne u manjim voćnjacima: čišćenje stabala od gnijezda s gusjenicama, odstranjivanje zaraženih i napadnutih dijelova biljke, skupljanje i spaljivanje otpaloga lišća i trulih plodova ispod voćaka. Time uklanjamo žarišta bolesti i štetnika, odakle rano u proljeće izlaze spore i gljive ili mlade image štetnika, koje se sele i primarno zaražuju rano u proljeće.

Kemijske mjere zaštite su: prskanje voćaka pesticidima protiv bolesti i štetnika. Neki štetnici i bolesti prezimljuju na granama ili pod korom, pa zimskim prskanjem uništavamo njihova legla. To se radi za vrijeme suha, mirna i topla vremena, tijekom vegetativnoga mirovanja ili pred samo kretanje vegetacije.

Jabuka – kruška

Zajednički štetnici jabuke i kruške, koji prezimljuju na kori drveta, su lisne uši, štitaste uši, crveni pauk i drugi. Lisne uši prezimljuju u stadiju jaja i vide se kao crne točkice na izbojima voćaka. Štitaste uši prezimljuju u naslagama štitova svjetlo sivkaste boje. Krvava uš je štetnik jabuka, a rijetko krušaka. Na granama i grančicama izaziva rak rane, zbog čega se one suše. Prezimljuju većim djelom oko korjenova vrata voćke. Crveni voćni pauk prezimljuje više na stablu jabuke u stadiju jaja, a vidi se kao crvene točkice osobito u rašljama stabala i oko pupova na izbojima. Zimsko prskanje daje osobito dobre rezultate protiv štitastih ušiju, a usput suzbijamo lisne uši i druge štetnike (gusjenice savijača pupova mrazovca…). Za zimsko prskanje najviše se koriste pesticidi Bijelo ulje, Folidol ulje, Oleo ultracid, to jest uljna sredstva.

Od bolesti kojima moramo posvetiti pozornost tijekom zime su fuzikladij (krastavost plodova) i pepelnica jabuka. Na krastavost plodova (fuzikladij) osjetljive su sve nove odlike jabuka i sve odlike krušaka. Bolest izaziva krastavost plodova i cađavu pjegavost lišća. Prezimljuje na zaraženom i otpalom lišću pod stablom i jednim dijelom na stablu kruške. Rano u proljeće razviju se spore gljive fuzikladija, izlaze iz tla i prelaze na novo lišće, te izazivaju velike štete. Zato se obvezno voćke prskaju krajem zime, pred samo kretanje vegetacije, da bi smo preventivno zaštitili voćku od primarne zaraze.

Fungicidi protiv ove bolesti u stadiju mirovanja su: Bakreno vapno, Champion, Cuprablau Z i sve na osnovi bakra. U praksi se preporučuju kombinirana sredstva ulja i bakra (Crveno ulje). Crveno ulje je kombinirani insekto – akaro – fungicid. To je kombinacija bijeloga ulja (koje ne pripada otrovima) i bakrenoga oksida, pa je pogodan za zimsko tretiranje voćaka u stadiju mirovanja.

Pepelnica napada jabuku redovito, a iznimno krušku. Bolest prezimi na vršnim mladicama, koje imaju sivo pepeljasti izgled. Zato se kod rezidbe preporučuje odstraniti takve mladice. U fazi mirovanja mogu se rabiti preparati na bazi sumpora: Chromosul, Sumpor SC-80 itd.

Breskva

Kod breskve je najvažnije suzbiti bolest kovrčavost lista (Taphrina deformans). U stadiju mirovanja rabe se preparati na osnovi bakra: Cuprablau Z, Nordex super, Champion i drugi, a u vrijeme stvaranja pupova Chromodin S-65 u koncentraciji 0,1 do 0,2 %.

Višnja – šljiva

Na ovim voćkama je najopasnija bolest Monilija (Monilia laxa). Cvjetna monilija napada koštićavo voće. U kišnim se godinama javlja gotovo redovito. Bolest se naseli na cvjetove, koji se kasnije osuše. Često su napadnute cijele grančice, pa se i one osuše. Za njezino suzbijanje najdjelotvornije je skupljanje i uklanjanje zaraženih grana i skupljanje trulih plodova, prije i tijekom vegetacije. Preporučuje se prskanje početkom cvatnje i u punoj cvatnji preparatima Konkor ili Sumilex ili Kidan ili Teldor, svi u koncentaciji 0,1 do 0,2 %.

Naši voćari tijekom mirovanja voćaka bijele voćke vapnom. Da bi ta metoda bila što djelotvornija, preporučujemo recept: Izvagati 5 kg vapna, dodati 0,5 kuhinjske kg soli i 0,5 kg insekticida Chromosul. Sve promiješati dodajući potrebnu količinu vode da masa bude pogodna za bijeljenje voćaka. Smjesa treba odstajati 24 sata prije uporabe.
Bijelimo stablo i grane voćke za vrijeme toplijega sunčanog dana. Time uništavamo štetočine koje prezimljuju u kori stabla, a vapno odbija sunčeve zrake i biljke sporije kreću u proljeće, pa su manje izložene kasnim proljetnim mrazovima. Kora stabla manje puca.

1 komentar

  1. zahvaljujem na vasim izdanjima puno jer sam ljubitelj prirode pogotovo vocarstva i vinogradarstva hvala puno i veliki pppppppoz

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.