Načini tova junadi

2317

Kada telad dostignu tjelesnu masu od 220 kg i kada u potpunosti postanu funkcionalni preživači, započinje intenzivni tov junadi.

telad

Kod tog tova možemo razlikovati dvije tehnologije uzgoja. Prva je proizvodnja mlade junetine, tipa „baby beef“, pri čemu junad postiže tjelesnu masu do 450 kg, sa starošću od 12 mjeseci, na što veliki utjecaj ima varijanta tova, odnosno način hranidbe.

Meso je crvene boje, kroz koju su „protkani“ tanki dijelovi loja, što mesu daje izgled mramoriranosti. Dobre je kvalitete i ima ukus zrele junetine. Najbolje rezultate u tome načinu uzgoja pokazala je simentalska telad.

Drugi je uzgoj usmjeren na proizvodnju kvalitetnoga mesa zrele junetine, što predstavlja i najveći dio proizvodnje goveđega mesa u Hrvatskoj.

Na takav način može se iskoristiti potencijal junadi u postizanju velikih završnih tjelesnih masa do 650 kg i starosti 18 do 20 mjeseci. Tehnologija hranidbe zasniva se na kombinaciji kukuruzne silaže, zrna kukuruza i koncentrata te manjih količina sijena i slame.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.