Znakovi gonjenja krava i optimalno vrijeme osjemenjivanja

8443

Tjeranje ili gonjenje krava javlja se u proestrusu i estrusu tijekom spolnog ciklusa a može se otkriti po vanjskim znakovima.

krava

Krave su nemirne, slabije jedu, mliječnost se smanjuje, a vulva je crvena i natečena. Znakovi gonjenja najčešće se uočavaju pri jutarnjoj mužnji: krava postaje živahnija, obraća više pozornosti na muzača, susteže mlijeko i mužnja se teže obavlja. Iz stidnice se iscjeđuje sluz kojom je uprljana okolina stidnice i rep krave. U ispustima krava pokušava zaskočiti druge krave, a kasnije mirno stoji («refleks stajanja») kada na nju skaču druge krave ili bik. U to vrijeme treba obaviti osjemenjivanje krave.

Znakovi gonjenja najbolje se uočavaju u slobodnom držanju krava a teže u vezanom držanju. Kompjutorskim očitavanjem uz pomoć pedometra utvrđuje se gonjenje krava na temelju njihova kretanja. Kretanje krava pojačano je tijekom gonjenja, a smanjeno je ako su kravama ozlijeđene noge (šepavost) ili ako su bolesne (proljev, upala vimena, ketoza).

Znakovi gonjenja izraženiji su u primitivnih pasmina. Krave koje ne pokazuju jasne vanjske znakove gonjenja u tihom su gonjenju. Ako se takva krava osjemeni, također može doći do normalne oplodnje. Tjeranje ili gonjenje traje od 24-36 sati do nekoliko dana. Osjemenjivanje je najuspješnije prije ovulacije, odnosno 12-IX sati nakon pojave prvih znakova estrusa.

Kasnija oplodnja u estrusu češće uzrokuje embrionalni mortalitet. U visokomliječnih krava, koje se ne kreću dovoljno (vezano držanje), ovulacija često kasni za 24 do 48 sati, što utječe na nemogućnost oplodnje jer spermi ji, budući da nisu dočekali ovulaci ju, uginu.

Takve krave nakon osjemenjivanja dobivaju rilizing hormone hipotalamusa (GnRH) radi ubrzavanja ovulacije. Ovi hormoni skraćuju trajanje estrusa i djeluju na povećanje postotka steonosti krava. Krave s upalom maternice ili endometritisom ne mogu ostati steone. Kombiniranjem prostaglandinskih preparata i ispiranja maternice lotagenom povećava se kontraktilnost maternice, ubrzava se njeno saniranje i luteoliza perzistentnog žutog tijela. To rezultira uspostavljanjem normalne funkcije jajnika i uspješnim osjemenjivanjem krava.

Određivanje pravog trenutka osjemenjivanja otežano je jer se rijetko zna početak gonjenja. Da bi osjemenjivanje bilo bliže ovulaciji, potrebno je obaviti dvokratno osjemenjivanje krava u estrusu. Krave koje su se počele goniti ujutro treba osjemcniti popodne i obrnuto. Optimalno vrijeme za osjemenjivanje krava može se odrediti prema razini progesterona u mlijeku krava.

Optimalno je vrijeme za osjemenjivanje krava kada je razina progesterona u mlijeku niža od 2 ng (nanograma).

Za razliku od krmača, koje se osjemenjuju svježim sjemenom, osjemenjivanje krava može se obaviti i duboko smrznutom spermom (na-196 °C).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.