Mineralna krmiva u hranidbi krava

2981

Stalan se manjak mineralnih tvari kod mliječnim životinja, prije svega, odnosi na makrominerale (kalcij, fosfor, natrij, klor, magnezij, kalij i sumpor), a zatim i na mikroelemente, njih ukupno 14.

Iako je poznato da svako voluminozno i koncentrirano krmivo sadrži određenu količinu i mineralnih tvari, ali ne u zadovoljavajućim količinama za ukupne potrebe mliječnih životinja. Stalan se manjak mineralnih tvari kod mliječnim životinja, prije svega, odnosi na makrominerale (kalcij, fosfor, natrij, klor, magnezij, kalij i sumpor), a zatim i na mikroelemente, njih ukupno 14.

Na tržištu stočne hrane nalaze se pojedinačna mineralna krmiva u vidu stočne krede, mljevenoga vapnenca (ranije i koštanoga brašna), fosfonala, stočne soli, magnezij karbonat – soda bikarbona, koji se, prema stručno pripremljenoj recepturi, u određenoj količini dodaju u obroke životinja, kompenzirajući manjak istih iz redovitih organskih krmiva.

Drugi jednostavniji način primjene mineralnih krmiva (za uzgajivača pogodniji) je kupovinom mineralnih smjesa namijenjenih toj vrsti proizvodnje (proizvodnje mlijeka).

Te smjese deklarirano sadrže u potrebnim količinama i pravilnim odnosima sve mineralne tvari, a način upotrebe objašnjen je na deklaraciji svakoga pakiranja. Naglašava se važnost poštivanja uputa na pakiranju mineralnih dodataka kod primjene, inače nekontrolirano i prekomjerno doziranje mineralnih tvari može imati nepovoljan utjecaj na proizvodnost, plodnost, kao i na poremećaj općega zdravstvenoga stanja, a katkad može izazvati toksičan učinak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.