Govedarstvo Stranica 3

Govedarstvo

Savjeti i preporuke iz govedarstva

Smještaj i držanje mliječnih krava

Postoje tri sustava držanja mliječnih krava: vezani način, slobodni način i kombinirani način držanja. Kod vezanog načina držanja krave su vezane na jednom mjestu u...

Utjecaj hranidbe na toplinski stres krava

Održavanje tjelesne temperature u goveda je i nasljedno svojstvo putem mogućnosti pojačanog znojenja te strukture i boje dlake. Poznato je kako su na utjecaj visokih...

Puferi u hranidbi krava i goveda

Ukoliko se pravilno koriste, puferi u hranidbi preživača mogu pomoći u sprečavanju pada mliječnosti, bržoj prilagodbi na promjenu hrane i smanjivanju pojave metaboličkih bolesti. Puferi...

Vlažni kukuruz u ishrani junadi

Inertirani kukuruz ima niz prednosti u odnosu na suhi u prehrani junadi, svinja, ovaca i peradi. Kako bi se zadovoljila nutritivna ravnoteža i prevenirali rizici...

Mačji repak u ishrani stoke

Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu. Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...

Ciklus tjelesne kondicije krava

Optimalna tjelesna kondicija može se postići ako se strategija hranidbe bazira na pojedinačnoj hranidbi krava prema trenutnim potrebama i ako se velika pažnja pridaje...

Metoda postupnog zasušenja vimena

Provodi se kod krava koje u 7. mjesecu laktacije daju više od 10 kg mlijeka na dan. Kod smanjenog broja mužnji u vimenu dolazi...

Sivo dalmatinsko govedo

Sivo dalmatinsko govedo nastalo je sustavnim uzgojnim radom na području Dalmacije kojim su se nastojale unaprijediti proizvodne odlike lokalne populacije goveda. U uzgojnom radu se...

Njemačko simentalsko govedo

Proizvodnja mlijeka je najvažnije svojstvo u gospodarskoj isplativosti i uspjehu simentalske pasmine. Njoj se u uzgoju pridaje najveći značaj. Ova pasmina uz visoku mliječnost posjeduje...

Soja u hranidbi stoke

Jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka koja čini velik udio u prehrani, osobito u ljudskoj, uz rižu, bilo kao kuhano zrno ili kao brašno,...

Hrvatska dobila status zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože goveda

U Službenom listu Europske unije objavljena je PROVEDBENA ODLUKA KOMISIJE (EU) 2019/81 od 17. siječnja 2019.o izmjeni Priloga I. Provedbenoj odluci (EU) 2016/2008 o...

Dodaci stočnoj hrani u zimskim obrocima

U hranidbi svih životinja pa tako i preživača vodi se briga da hranidbeni obroci budu dobro sastavljeni i uravnoteženi, a to znači da obrok...

Traumatski čir krava i goveda

Traumatski čir je nezarazna ozljeda živog dijela papka, tzv. koriuma, nastala uglavnom kao posljedica preraslosti papaka. Papci rastu 5-7 mm mjesečno tijekom cijelog života,...

Isplaćeno 40 milijuna kuna za kupnju i uzgoj rasplodnih junica

Za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva ovaj tjedan isplaćeno je 40 milijuna kuna poljoprivrednicima. Za kupovinu steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda...