Kako reducirati rizike kontaminacije mlijeka?

287

Životinje koje se uzgajaju za proizvodnju mlijeka moraju se držati čistima, područja za ležanje trebaju biti dovoljne veličine i treba ih se održavati suhima i čistima.

Putovi u krugu farme trebaju biti odvojeni na »čiste puteve« koji se koriste za dovoz životinja, krmnih smjesa, čiste stelje i opreme, odnosno »nečiste puteve« za odvoz gnoja kod izgnojavanja, odvoz otpadnih voda i lešina. Sve površine na farmi trebaju biti održavane na način da budu bez nakupljenih nečistoća, kao što je blato ili gnojnica.

Mužnja – mlijeko svake životinje mora biti pregledano na fizikalne/ kemijske/organoleptičke nepravilnosti i tamo gdje se utvrdi nepravilnost, mlijeko se isključuje iz daljnjeg procesa proizvodnje (neškodljivo uklanjanje). Sise, vime i okolni dijelovi moraju biti čisti prije mužnje. Ruke, dodirne površine i muzna oprema moraju uvijek biti čiste.

Muzna oprema – površine koje dolaze u dodir s mlijekom moraju biti efikasno oprane, očišćene i po mogućnosti dezinficirane odmah nakon mužnje. Sva oprema mora se održavati čistom i u dobrom stanju. Potrebno je voditi računa o redovitim i/ili izvanrednim servisima.

Skladištenje mlijeka i hlađenje – mlijeko se mora zaštititi od kontaminacije tijekom prijevoza i skladištenja. Mora biti ohlađeno u što kraćem vremenskom periodu nakon mužnje kako bi se spriječilo razmnožavanje bakterija. Tankovi za mlijeko moraju biti oprani, očišćeni i dezinficirani nakon svakog sakupljanja mlijeka i treba ih održavati u dobrom stanju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.