Aditivi za ekološke zahtjeve u hranidbi krava

327

Neki nam dodaci mogu pomoći u ispunjavanju nadolazećih i sve strožih ekoloških zahtjeva. Trebali bi nam također pomoći u postizanju boljeg povrata ulaganja.

Korištenjem u buragu zaštićenih aminokiselina lizina i metionina kravi će biti dostupno više metionina i lizina za apsorpciju na razini crijeva. To poboljšava učinkovitost dušika i smanjuje izlučivanje dušika. Proizvođači mlijeka tako mogu hraniti krave s manje proteina bez ugrožavanja razine mlijeka ili mliječnog proteina. U proizvodnji svinja i peradi sintetičke aminokiseline u krmnim smjesama već se odavno koriste sa znatnim uspjehom.

Hranjenje krava na temelju saznanja koje specifične amino i masne kiseline su im potrebne i njihovo dodavanje u koncentratni dio obroka, poboljšava učinkovitost dušika, smanjuje emisije metana i pridonosi boljoj stabilnosti sadržaja mliječne masti.

Uz sve potencijalne prednosti dodataka, jedna od najvažnijih činjenica o dodacima je da dodaci stočnoj hrani nisu jeftini. Cijene variraju od 125 € do 500 € za 100 kilograma. Naravno, ove cijene ne mogu se uspoređivati s cijenama obične hrane, oni se koriste samo u vrlo malim količinama i mogu puno uštedjeti na drugim skupim izvorima proteina, poput soje ili uljane repice.

Međutim, prema nizozemskim iskustvima u Nizozemskoj proizvođači još nisu spremni za to, te je najšira primjena navedenih dodataka u obrocima za mliječne krave još uvijek u Sjedinjenim Državama, budući da istraživači i proizvođači mlijeka s njima rade već dulje vrijeme

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.