Vlažni kukuruz u ishrani junadi

2670

Inertirani kukuruz ima niz prednosti u odnosu na suhi u prehrani junadi, svinja, ovaca i peradi.

Kako bi se zadovoljila nutritivna ravnoteža i prevenirali rizici od digestivne patologije (acidoza), a da bi se potom očuvala količina škroba koji se može probaviti u crijevima, potrebno je osigurati dovoljnu količinu škroba koji se može razgraditi u buragu kod junadi. Inertirani kukuruz (inertiranje – čuvanje uz pomoć djelovanja mikroorganizama koje uključuje fermentaciju) nudi intermedijarnu / prijelaznu / razgradivost kod preživača, između kukuruza sa suhim zrnom i vlažnog usitnjenog siliranog kukuruza.

Na praktičnom planu, za tov mlade junadi plave akvitanska rase, može se davati kompletan i uravnotežen obrok glede odnosa proteini / energetska vrijednost od 90 PDI / UFV, što odgovara vrijednosti od 90 probavljivih proteina po energetskoj jedinici mesa. On se sastoji od vlažnog kukuruza, od sojinog krmiva (ili drugog komplementarnog proteinskog elementa) i jedne namirnice koja sadrži minerale i vitamine.

Vlažno cijelo zrno kukuruza može se davati iu ovom obliku, dakle kao cijelo zrno (ali kada je vlažnost veća od 30%). Zrno se mora zdrobiti ili usitniti kada je suvlje, dakle kada je vlažnost manja od 30%.

Bogat energijom, ovaj kukuruz predstavlja dobar dodatak uz obroke namijenjene mliječnim kravama naročito u razdoblju ispaše. Krave mogu konzumirati 2 do 6 kg ovog kukuruza dnevno, ovisno od drugih sastojaka koji ulaze u obrok; problemi sa varenjem neće se javljati sve dok ne premaši razinu od 28% škroba sadržanog u obroku, a optimalna učinkovitost postiže se između 22 i 25%.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.