Povećanje probavljivosti fosfora u tovu svinja

133

Fosfor ima veliku važnost u razvoju koštanog tkiva, plodnosti domaćih životinja i veliku ulogu u većini metaboličkih procesa u stvaranju energije.

Biljna krmiva imaju zadovoljavajuću kolicinu fosfora (na primjer žitarice), ali njegova probavljivost ili iskoristivost kod svinja iznosi svega 20 – 50 %.

Fosfor je slabo iskoristiv zbog toga što se 2/3 javlja kao fitat u fitinskom obliku. Ovaj oblik fosfora je neprobavljiv za svinje. Dodatkom enzima fitaze, fitinska kiselina se hidrolizira na inotizol i ortofosfat i u tome obliku apsorbira (Uremović, 2001).

Naročito dobre rezultate u hranidbi svinja s obrokom kukuruz – soja, dala je NATUPHOS fitaza u kombinaciji sa limunskom kiselinom s kojom zajedno djeluje sinergistički. Uz limunsku kiselinu i NATUPHOS povecanje probavljivosti fosfora je iznosilo
58,7 %. Uz NATUPHOS su se dodavale i ostale organske kiseline (mravlja, mliječna i propionska). Najbolji dnevni prirasti i konverzija hrane postignuti su uz dodatak mravlje kiseline (Uremović, 2001).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.