Jela sa crvenim kupusom

228

Za crveni kupus vrijedi uzrečica kako je riječ o malim glavicama velikog bogatstva. Uostalom, u antičko vrijeme cijenio se prvenstveno kao ljekovita biljka.

I ako se ovo lisnato povrće smatra tipičnim zimskim povrćem zahvaljujući proljetnim, ljetnim i jesenskim kultivarima na našem stolu može se naći tijekom čitave godine. To je čak i poželjno jer visok sadržaj C vitamina i ostalih mineralnih tvari kupus čini vrijednim i korisnim povrćem koje jača imunološki sustav te pomaže organizmu da se riješi različitih toksina. Nutricionisti tvrde da je crveni kupus po sadržaju C vitamina usporediv s citrusima, a u 100 grama ima ga nevjerojatnih 50 miligrama.

Međutim, pošto je crveni kupus nešto teže probavljiv od bijelog, kod njegovog spravljanja treba koristiti začinsko bilje poput lovorovog lista, komorača i anisa. Čak su i korijander, kim i timjan izvrsni u jelima priređenim od crvenog kupusa. Inače, crveni kupus najčešće kuhamo s lukom, jabukama i kruškama a ukoliko ga želimo zaliti, učinimo to sokom od jabuka ili jakim crvenim vinom. Osim za različita variva i salate, prikladan je i kao prilog uz razna jela, osobito uz ribu.

Paprike punjene crvenim kupusom

Osrednja glavica crvenog kupusa izreže se na sitno, pospe solju, kuminom i crvenom paprikom te ostavi da tako odstoji nekoliko sati. Zatim se iscijedi i njime napuni desetak paprika, prethodno pripremljenih babura iz kojih je odstranjena sjemena loža. Paprike se poslažu u staklenku i preliju ohlađenim, slanim prokuhanim naljevom od 7,5 dl octa i isto toliko vode. U staklenku se uz punjene paprike doda po koji češanj češnjaka, malo izrezanog hrena i nekoliko zrnaca gorušice, a potom se prelije s malo ulja. Poslužuje se izrezano na kolutiće uz nareske ili druga topla mesna jela.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.