Parainfluenca goveda

1100

Parainfluenca goveda (enzootska bronhopneumonija goveda) pojavljuje se u teladi i junad u tovu, ponekad i u odraslih goveda.

Uzročnik je virus, a izvori bolesti mogu biti zaražen čovjek, govedo, predmeti, hrana i voda. Bolest se širi izravnim dodirom, kašljem i predmetima, a njezinoj pojavi pogoduju transport, hladnoća, mlađa dob životinja, nakup, unošenje kliconoša u uzgoj, promjena hrane i stres.

U bolesnih životinja javlja se smanjen apetit, mršavljenje, iscjedak iz nosa, suzenje, povišena tjelesna temperatura, ubrzano disanje i kašalj spuštene glave, otvorenih usta i raširenih prednjih nogu. Broj bolesne teladi povećava se iz dana u dan, a bolest obično traje 2 do 3 dana ili 1 do 2 tjedna, nakon čega bez liječenja može doći do uginuća. Bolest je značajna zbog uginuća teladi i junadi, smanjenoga prirasta i prisilnih klanja.

Preventiva: objekte održavati čistim, suhim i prozračenim, vitaminizirati bređe krave 30 dana prije teljenja (vitamin A), a telad prvih 7 dana po otkupu, izdvajati bolesnu telad, grupirati telad prema dobi, težini i spolu po načelu “svi unutra – svi van”, ne pretrpavati kamione za prijevoz teladi i cijepiti telad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.