Zimsko držanje goveda u štali

3549

Način držanja goveda, mliječnih i tovnih, u značajnoj mjeri utječe na proizvodnju, zdravlje, plodnost i druge važne odlike.

U dobrim uvjetima držanja, smještaja i hranidbe, mliječne krave proizvode više kvalitetnijeg mlijeka, redovitije ostaju steone, rjeđe pobolijevaju, te daju vitalniju telad.

Tovna goveda u dobrim uvjetima držanja imaju bolje dnevne priraste, kvalitetnije meso, te također rjeđe obolijevaju. Junice u dobrim uvjetima držanja boljeg su zdravlja i plodnosti, te pripremljenije ulaze u prvu laktaciju. Telad je posebno osjetljiva na loše uvjete držanja koji katkada mogu dovesti i do njihova uginuća.

Uvjeti držanja u stajama

Kada promišljamo o držanju goveda, treba promišljati i tome imaju li dovoljno prostora, da li im je povoljna temperatura, vlažnost zraka i ventilacija, imaju li dovoljno svjetla. Cesto su staje, posebice zimi zagušljive, s većim sadržajem amonijaka i sumporovodika u zraku, te s premalo svjetla. U takvim slučajevima staje treba češće prozračivati, čistiti i održavati nn higijenu. Držanje goveda u staji tijekom zime svakako donosi određene promjene koje osjećaju i goveda.

U uvjetima dobrog smještaja i hranidbe, goveda neznatno osjećaju nevolje zimskog okruženja. Kada farmeri uoče manjkavosti smještaja, propituju se na koji bi način mogli poboljšati uvjete držanja u stajama, posebice ako je to izvedivo bez značajnih ulaganja. Prve znakove lošeg načina držanja tijekom zime farmer zapaža na sannm govedima, njihovom izgledu (lošem stanju i kondiciji), padu visine proizvodnje, uznemirenosti ih drugnn znakovima.

U pogledu držanja goveda, svakako treba znati da goveda pimo bolje pod-nose niže od viših stajskih temperatura, te da temperature i nešto niže od 0 °C ne dovode do većih problema. Goveda treba tijekom jeseni postupno privikavati na dolazeće niže zimske temperature, kako bi postupno dobila nešto deblji dlačm pokrivač koji će ih štiti od niskih temperatura.

Nije poželjno goveda nenaviknuta na niske temperature (smještena uglavnom u toplim stajama) zimi, pri niskim temperaturama duže ostavljati vani, bez skloništa. Goveda se u tako kratkom vremenu ne mogu dobro prilagoditi novonastaloj situaciji, te doživljavaju određeni stres koji rezultira nižom proizvodnjom ili drugim problemima.

No, za vrijeme povoljnijih zimskih temperatura, odnosno ljepših zimskih sunčanih dana, svakako je povoljno da goveda borave na ispustu. Njihovo kretanje i boravak na suncu povoljno djeluje na njihovo ukupno stanje. Stoga, držanje goveda zimi, ako su staje prozračne i osvjetljene, ne predstavlja govedima nikakav problem, već naprotiv, ugodnije se osjećaju nego za vrućih ljetnih dana. Ako im se osigura malo kretanja u ispustu, time će biti zadovoljnija i zdravija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.