Forzicija i potentila

1860

Brojni križanci i ukrasni oblici prepoznatljivi su po žutim cvjetovima koji u travnju i svibnju, prije listanja, ispunjavaju cijeli grm. Kad završi s cvatnjom, razviju se gusti, tamnozeleni listovi.

Izvor: Wikipedia

Sorte uspravna rasta prikladne su za oblikovanje, pa se vrlo često koriste i kao živice. Grane s cvjetnim pupoljcima mogu se koncem prosinca ubrati i staviti u vazu na toplo da bi procvale.

Forzicija se sadi pojedinačno ili skupno više biljaka. Vrlo su skromne u zahtjevima prema tlu, ali zahtijevaju puno svjetla da bi bogatije cvale. Brzog su rasta. Orezuju se neposredno nakon cvatnje, prije nego počnu rasti novi izboji. Ocvali izboji se uklanjaju, a režu se iznad snažnoga i zdravog pupa. Forzicija se razmnožava zelenim i zimskim reznicama.

Najčešće zastupljena je Forsythia x intermedia, snažnih uspravnih grana, nalik šibama i cvjetova u u malim skupinama duž cijelih izboja. Naraste do 3 m visine. Sorta Spectabilis tamnije žutim cvjetovima zauzima vodeće mjesto. Vrsta Forsythia suspensa ima uspravne i tanke grane koje nakon nekog vremena, kad biljka stasa, počinju se savijati u obliku lukova. Naraste 1,5 do 3 m visine. Gusti cvjetovi svijetlo žute su boje. Vrlo često se sadi pojedinačno na travnjaku, gdje do izražaja dolazi sva njezina ljepota.

Potentila

Grmolike potentile ne rastu više od 1 metra, pa su prikladne za male vrtove. Vrlo su cijenjeni i niski oblici kao pokrivači tla i biljke za kamenjar. Ukrasnu vrijednost daju joj cvjetovi koji se pojavljuju od ranog proljeća do konca ljeta, te gusti, čipkasti listovi. Potentila se sadi pojedinačno ili u skupinama. Uglavnom služi za niske, cvatuće živice te kao okvir za gredice.

Nema posebnih zahtijeva za tlom, pa joj odgovara prosječna vrtna zemlja. Potentila se razmnožava reznicama stabljike u lipnju, položenicama u srpnju, te nagrtanjem i dijeljenjem busa.

Potentila fruticosa niska je i gusta rasta, 70-150 cm. Cvate od travnja do listopada. Boja cvjetova ovisi o sorti, a najčešće se kreće u nijansama žute, ružičaste, narančaste i crvene. Plodove jedu ptice, pa je to jedno od rješenja kako ih privući u vrt. Povremeno je potrebno provoditi rezidbu zbog podmlađivanja i to u proljeće prije kretanja vegetacije, a biljka se poreže do tla.

Pomlađena biljka cvjetat će puno kasnije, obično koncem ljeta, i sve do prvih mrazeva. Potentila fruticosa var. arbuscula gotovo da puže po tlu pa je pogodna za kamenjare. Cvjetovi su krupni, blistave žute boje. Potentila fruticosa var. mandshurica ima sivozeleno lišće i bijele cvjetove koji se pojavljuju od svibnja do rujna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.