Cimet (Cinnamomum verum) je jedan od najstarijih začina za koji su znali stari Kinezi, Egipćani i Feničani. Od Europljana prvi su ga otkrili Portugalci kada su zauzeli Cejlon.
Dokazano je da cimet snižava i razinu masti i lošeg kolesterola, ima fungicidno djelovanje, odnosno uništava gljivice i sprječava njihov rast. U cimetu ima i salicilata koji snižavaju temperaturu i djeluju protuupalno. Nedavna istraživanja pokazala su da se cimet može koristiti i kao alternativa tradicionalnim konzervansima hrane jer njegova esencijalna ulja posjeduju i antimikrobno djelovanje. Cimet je izvrstan izvor mangana, željeza, kalcija, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).
Čaj od mljevenog cimeta
Iako se u većini slučajeva cimet koristi prilikom pripreme slastica i deserta, može se koristiti i za pripremu raznih napitaka pa tako i čajeva. Za pripremu čaja od cimeta potrebna vam je mljevena kora cimeta ili cijeli štapić. Priprema se kao i svi ostali čajevi, samo što se ne koriste listovi biljke već osušena kora koja ima posebnu i jaku aromu.
Priprema: u šalicu staviti 1/2 male žličice mljevenog cimeta te preliti s 250 ml prokuhane vode. Ostavite da odstoji 10 minuta te procijediti.
Čaj od štapića cimeta
Bez obzira koji oblik cimeta koristili, prelijevanjem vruće vode dovodi se do ispuštanja aromatičnih i ljekovitih sastojaka u vodu te se pretvara u ukusan napitak. Štapić je malo lakše koristiti za pripremu čaja od praha, jer ne morate cijediti čaj kroz cjedilo.
Priprema: u šalicu stavite štapić cimeta. Možete ga i prepoloviti te ga staviti u šalicu. Štapić cimeta prelijte s 250 ml prokuhane vode i ostavite čaj da se ohladi. Nakon 15 – 20 minuta izvadite štapić cimeta iz čaja i možete piti čaj.