Krkuša, mrenica ili grundl

3026

Ribolovci krkušu prije svega cijene kao mamac za druge veće ribe, grabežljivce, kao što su smuđ i štuka. Kažu da za smuđa nema boljeg mamca, ali krkušu će rado »pokupiti« i som i veliki klen.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

No, krkuša je, bez obzira na veličinu, iznimna gurmanska delicija. U nekim zemljama zapadne Europe (Francuska), svojim je ukusnim i masnim mesom, stekla kultno mjesto.
Krkuša naraste do 15 cm dužine. No, prosječno se love daleko manji »komadi«. Posljednjih 15-ak godina, primjerice, najveći primjerci krkuša, koje su ulovili sportski ribolovci nisu prelazili 100 grama težine.

Rekordni primjerak, težak 70 grama ulov je Zlatka Pečenca, 2004. u Dravi. Enes Vidak ulovio je 2001. primjerak od 45 grama u potoku Ođenica itd.

Krkuša je jatna riba, koja nastanjuje gotovo sve rijeke i potoke. Upravo u malim, čistim vodotocima može se pronaći ovu ribicu. Najčešće gdje je voda brza, ispred ili iza brzaka. Izbjegava dublje dijelove vode i najčešće je na terenima koji nisu dublji od metra. Voli, već spomenusmo, čiste vode, ali i hladne. Zato i je najzastupljenija u gornjim dijelovima vodotoka, odnosno u potocima.

Mrijesti se u svibnju i lipnju, kada ženka zalijepi svoja jajašca na podvodno bilje i pjeskovito dno. Naši ribiči poznaju prije svega običnu krkušu. Uz nju postoje još tri varijante ove ribice: krkuša tankorepa, bjeloperka i Keslerova krkuša.

Ima karakteristično valjkasto tijelo sa spljoštenom glavom koja je, na rubovima gornje usnice, ukrašena s dva brka. Tijelo joj je sivozelenkasto (leđa tamnija, trbuh svjetliji), a duž tijela (iznad bočne linije) raspoređene su joj tamne pjege.

Ribolovci je kod nas, dakle, love prije svega kao keder ribicu, manje kao cilj ribičije, a najmanje zbog jela. U nekim zemljama krkuša je veoma cijenjena kao sportska ribica.
Ne samo među mladima, već i kod iskusnih ribolovaca. Ribolov na krkušu, na malim vodama, s dugim šetnjama u potrazi za njom, s finim priborom, predstavlja poseban užitak.

Francuska tvrtka za proizvodnju smjesa za primamljivanje riba, Sensas, proizvela je čak i posebnu smjesu za primamljivanje krkuša »Gudgeon«.

Grundl se hrani faunom dna. Veoma je proždrljiva riba i kada se pronađe (ili smjesom privuče) jato, može ih se u kratkom vremenu zbilja mnogo uloviti. Plovak pod vodu silovito podvlači (čak i znatno teže gramaže), a mamac silovito napada. Najbolje ga je loviti sitnim crvima (pinkiji) ili sitnim (komadićima) gujavicama (najbolje su kalifornijske ili đubretare). Primit će se rado i na sve larve vodenih kukaca.

Što se pribora tiče, budući da se lovi na malim vodama, u koje ribič zna i zagaziti, najčešće se koriste kratki štapovi direktaši (pecalice) dužine do 4 m (rijetko do 5 m).

Sistem za ribolov je jednostavan i izrađuje se od osnovnog najlona promjera do 0,12 mm (najbolje 0,10 mm), s plovkom oblika obrnute kruškice (ako voda izrazito teče), nosivosti do 1 grama. Plovak se otežava s potrebnom količinom olovnica, grupiranom iznad predveza, tako da iz vode viri samo vršni dio plovka. Od udica treba koristiti manje veličine, najbolje one od broja 18 do 20.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.