Arbun, riba morskog dna

2340

Arbun može (po literaturi) narasti do 3 kg težine, ali prosječni lovni primjerci nisu teži od 100 do 350 grama. Ipak, ribolovci ga veoma cijene kao kvalitetnu ribu. I zbog mesa, a i kao sportsku – na udici.

Tome doprinosi njegovo stisnuto, bočno, mišićavo tijelo. Arbun je jatna riba, koja ne ide daleko od obale. U proljeće, dapače, prilazi obali, gdje ga i treba tražiti na dubinama od 10 do 20 m. Inače, arbun nastanjuje područja s ljušturastim i pjeskovitim dnom, najčešće na dubinama od 10 do 60 m, iako ga se može naći i na daleko većim dubinama pa čak i onim preko 100 metara. Na Jadranu su najbolje pozicije za ribolov arbuna u kanalima zadarskog i šibenskog arhipelaga, a koliko se zna, najveći primjerci lovljeni su uz istarsku obalu. Tu su, uz zapadnu istarsku obalu, zabilježeni ulovi arbuna težih od 2 kg.

Od proljeća pa sve do kraja jeseni, najbolje doba dana za ribolov arbuna je rano ujutro, od izlaska sunca pa do pred podne, te uoči sumraka. Najbolji mamci za ribolov arbuna su oni svježi, kao što je meso školjki, dagnji i kozica, komadići sipe, lignje, srdele te morskog crva. Crv bibi je zakon za ribolov ove ribe. Sreća je da se više ne mora po njega u Italiju jer se može kupiti i u mnogim specijaliziranim trgovinama ribolovnog pribora i u Hrvatskoj. Kada arbun krene, može ga se u nekoliko sati uloviti i više kilograma. Mamac prima oštro, a guta ga halapljivo pa ribolovcu nije teško pravovremeno kontrirati i zategnuti ovu ribu na vrijeme.

Arbun je riba dna pa ga tu treba i tražiti, odnosno loviti dubinskim sistemima za takav ribolov. Drugim riječima udicu s mamcem treba mu prezentirati upravo na samom dnu.

Za ribolov arbuna koristi se klasična kančanica. Pristalice smo ribolova na moru štapom i rolom pa za ovaj ribolov predlažemo specijalizirane štapove osjetljivog vrha za ribolov iz čamca, odnosno za ribolov s obale ne- što duže i tvrđe bolognese štapove. Najbolje je nabaviti specijalizirane surfcasting štapove za morski ribolov s obale koji omogućuju daleke izbačaje, a koji su dugi do 4 m. Za kratke štapove osjetljivog vrha, u ribolovu iz čamca, treba nabaviti odgovarajuće stacionirane role bržeg prijenosa, dok se za ribolov s obale, uz surfcasting štapove koriste velike role s velikim kalemovima za daleke
izbačaje tipa surf i beach.

Sistem za ribolov arbuna je jednostavan. Na osnovni najlon promjera do 0,22 mm veže se predvez dug oko pola metra najlona, nešto tanjeg od osnovnog, na kojem se veže «brk» od para udica. Same udice treba vezati na «brkove» duge 15-20 cm. Iznad «brka» treba prije vezati vrtilicu iznad koje dolazi manja olovnica (do 10 grama). Ovo je sistem za ribolov iz čamca, koji se jednostavno spušta na dno uz čamac.

Za ribolov arbuna treba koristiti udice od tanke žice veličine 14 do 10. Među odličnim udicama za ovakav ribolov su npr. Gamakatsu serije 1050, Sode fi rme Sasmeili Maruto serija 1210 (po Š. Duvančiću), koje se lako mogu nabaviti u našim trgovinama ribolovne opreme.

Za uspješniji ribolov dobro je koristiti primamu. Najbolje pale najjednostavnije primame pa i za arbuna predlažemo primamu od samljevenih ježinaca i školjaka. Skrećemo pažnju da su arbuni zakonom zaštićeni. Za njih je propisana minimalna dužina od 12 cm. Imajte to na umu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.