Alergije kod konja

3150

Karakteristični znaci iritacije i upale dišnih putova su kašalj, nosni iscjedak, povišena tjelesna temperatura, snuždenost, gubitak apetita i otežano disanje.

hranidba konja

Alergija je posljedica pojačane osjetljivosti na strana tijela iz okoline (pelud, prašina, kukci…). Posljedica alergije je otečenje sluznice (baš kao i u ljudi) sa suženjem dišnih putova i otežanim prolazom zraka, pojačanim lučenjem sluzi (suzenje, iscjedak iz nosa), kašljem i kihanjem, te otežanim disanjem.

Prilikom disanja zrak ulazi kroz nos ili usta, potom prolazi kroz grkljan, dušnik, bronhe koji se granaju u manje cjevčice, te završavaju mjehurićima (alveole) u plućima. Alveole su ograđene tankom stijenkom kroz koju prolaze tanke krvne žile i nose vensku krv iz organizma u pluća. Uloga alveola je dopremiti udahnuti zrak bogat kisikom u što uži dodir s krvlju koja nosi plinove bogate ugljičnim dioksidom kako bi se krv opet obogatila kisikom i osigurao normalan rad organa, a ugljični dioksid iz organizma izdahnuo u okolinu. Poremetnje dišnih putova imat će za posljedicu smanjeni unos zraka iz okoline u pluća, smanjeno “prozračivanje” krvi sa simptomima opće bolesti.

Karakteristični znaci iritacije i upale dišnih putova su kašalj, nosni iscjedak, povišena tjelesna temperatura, snuždenost, gubitak apetita i otežano disanje. Bolestima dišnog sustava podložne su podjednako sve domaće životinje, ali ove bolesti osobite štete čine upravo kod konja zbog njihova načina iskorištavanja povezanog prvenstveno s tjelesnim radom (vuča, jahanje, sportska natjecanja), jer postaju neupotrebljivi, ili im je upotreba znatno smanjena.

Alergija je posljedica pojačane osjetljivosti na strana tijela iz okoline (pelud, prašina, kukci…). Posljedica alergije je otečenje sluznice (baš kao i u ljudi) sa suženjem dišnih putova i otežanim prolazom zraka, pojačanim lučenjem sluzi (suzenje, iscjedak iz nosa), kašljem i kihanjem, te otežanim disanjem. Česta posljedica alergije je infekcija zračnih putova sa svim posljedičnim simptomima. U slučaju da traje dugo i bez liječenja razvija se kronična upala dišnih putova (kronični bronhitis) koji se više i ne mogu liječiti.

Posljedica dugotrajnih alergija može biti i sipljivost. Oboljelim životinjama potrebno je osigurati čist i svjež zrak u prostorijama s dobrom ventilacijom, bez prašine i štetnih plinova (redovito čišćenje i uklanjanje gnoja), hranjenje sijenom koje ne smije biti prašnjavo, uz uklanjanje izvora alergije ukoliko je to ikako moguće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.