16.5 C
Zagreb
28 . ožujak 2024
Vinogradarstvo Stranica 4

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Koliko često treba gnojiti voćnjake, maslinike i vinograde?

Redovita gnojidba mineralnim gnojivima višegodišnjih nasada obavlja se dva ili tri puta godišnje. Sastoji se od osnovne gnojidbe i prihrane. U osnovnoj gnojidbi primjenjuje...

Sumpor u moštu i vinu

Današnja proizvodnja vina nezamisliva je bez sumpornog dioksida koji se koristi od berbe do punjenja vina u boce, naravno u umjerenim dozama. Naime, do...

Opća pravila vezana uz uzgoj kultivara vinove loze

U slučaju kad dopušteni kultivari nisu ujedno i kultivari preporučeni za uzgoj u pojedinim regijama od njih je dopušteno proizvoditi samo vino bez ZOI...

Vrijeme je za sadnju voćaka i vinove loze

Vrijeme je da se nabave cjepovi za podizanje novog vinograda ili za nadosadnju. Rigola se ručno ili mehanizacijom gdje dopušta teren. Nabavlja se materijal za...

Gnojidba vinograda poslije berbe

Uzgoj vinove loze zahtjeva redovitu gnojidbu kojom vinovoj lozi nadoknađujemo hranjiva iznesena prinosom odnosno berbom grožđa, a isto tako stvaraju se zalihe svih onih...

Bistrenje vina

Mnoga vina nakon prvog pretoka nisu dovoljno izbistrena. Mutnoću u vinu uzrokuju različite koloidne čestice, koje slobodno lebde. Stupanj bistroće je puno veći kod vina...

Vinski cvijet

Simptom ove bolesti vina prepoznat ćete kao kožicu bjelkasto-sive do žute boje na površini vina. U početku je tanka, a kasnije se nabora i postane...

Trsov kukuljičar

Pojava trsovih kukuljičara vinogradari najčešće primjećuju prilikom rezidbe kada uočavaju bušotine i male okrugle otvore na rozgvi. Trsovi kukuljičari pripadaju u por. Bostrychidae, Coleoptera. Kornjaši...

Propusti prilikom kućne proizvodnje vina

Najčešće mane vezane za izgled vina su: mrki prijelom, sivi prijelom, taloženje proteina i dr.. Kada se radi o mirisu i okusu, treba spomenuti...

Ove godine nikad ranija berba u feričanačkom vinogorju

Našice, 2. rujna 2022. – Ovogodišnja berba u feričanačkim vinogradima započela je 16. kolovoza, znatno ranije nego prijašnjih godina. Uzrok tome je velika suša,...

Stabilizacija vina

Pod pojmom stabilizacija vina podrazumijevamo veći broj postupaka s ciljem proizvodnje stabilnog vina, odnosno vina koje se neće mutiti, niti će se u njemu...

Priprema vinskih podruma za berbu grožđa

Iskusni vinogradari i vinari pripreme za berbu počinju na vrijeme, obično sredinom ili krajem kolovoza, ovisno o vinogradarskim područjima i vremenu dozrijevanja grožđa, kako...

Ožegotine od sunca na grožđu

Optimalna temperatura za razvoj vinove loze kreće se između 25 i 35 stupnjeva C. Ali, kada temperature porastu iznad te granice javljaju se i...

Babić ili Šibencanac

Sorta Babić smatra se hrvatskom autohtonom sortom jer ima jedinstveni genetički profil, odnosno nije poznato da se uzgaja igdje drugdje u svijetu pod nekim...