Akarinoza vinove loze

91

Grinje šiškarice se razlikuju od ostalih paučnjaka po tome što imaju samo dva para nogu. Tijelo im je duguljasto, crvoliko i bijele boje. Podijeljeno je na glavo-pršnjak i zadak. Na zatku se nalaze 2 čekinje. Vrlo su sitne, duguljaste su do 0,6 mm, a široke svega 0,03 mm pa se samo pomoću povećala mogu uočiti. Najpoznatije su dvije vrste, akarinoza i erinoza.

Prezime ženke na čokotu ispod kore ili ispod ljuski na pupu. Ženke odlažu bezbojna, sferična jaja. Njihov razvoj traje desetak dana, nakon čega se razvije ličinka čiji razvoj traje 8 do 10 dana. Daljnjih 8 dana traje razvoj nepokretne nimfe.

U vegetaciji uvijek se zadržava na naličju lišća, seleći se na mlađe lišće. Kad je u proljeće zbog hladnog vremena razvoj loze usporen tada nastaju najveće štete jer su grinje tada dulje koncentrirane na maloj lisnoj površini. S druge strane, ako je broj grinja u pupu velik tijekom zime tada su i štete velike bez obzira na vremenske uvjete.

Ima 3 do 5, a ponekad i više, generacija godišnje.

U vrijeme bubrenja pupova, grinje se zavlače u njih i sišu stanice tkiva. To može prouzročiti posmeđenje i uginuće pupova ili pojavu izboja sa skraćim internodijima. Osim toga, nakon oštećenja glavnog pupa izbija izboj iz postranih pupova pa se javljaju dvostruki izboji. Lišće također može biti oštećeno zbog sisanja pa se na njemu vide ubodi koje okružuje dekolorirana zona.

Mjesta uboda se mogu posušiti i ispasti pa list izgleda prošupljeno, no češće je deformiran, karakterističnog tamnog uzdignutog ruba i šarene plojke slične mozaiku. Krajem ljeta ako list bude napadnut, može poprimiti tamnu boju od brojnih tamnih točkica koje zbog refleksije ponekad daju ljubičasti sjaj lišću.

Budući da lozine grinje šiškarice prezime kao odrasli oblici, zimsko tretiranje čokota vrlo je učinkovito posebno ako je pup počeo bubriti. Prskati treba kvalitetno uz veliki utrošak škropiva.

U vrijeme kretanja vegetacije počinju grinje izlaziti iz pupova i prelaziti na mlade izboje gdje napadaju lišće.

Često se grinje prenose zaraženim sadnim materijalom pa o tome treba voditi računa kod nabave.

Treba napomenuti da lozine grinje šiškarice imaju puno prirodnih neprijatelja, posebno grabežljivih grinja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.