Sadnja vinove loze

5249

Vinograd možemo podizati sadnjom loznih sadnica u jesen i u proljeće. S obzirom na klimatske uvjete u našem podneblju  oba termina su povoljna.

sadnja

U toku jeseni, sadnja se može vršiti nakon opadanja lišća i sve dok se zemljište ne smrzne, a u proljeće od siječnja (ako zemlja nije smrznuta) do početka kretanja pupova.

Sadnja u rupe (jame)

Oblik rupe u koju sadimo sadnicu vinove loze može biti okrugao, četvrtast ili u obliku trokuta. Dubina mora biti 5-10 cm veća od dužine korjenovog stabla sadnice a širina rupe oko 40 cm. Na dno rupe se ubaci sloj rastresite zemlje preko koje se pravilno rasporede korjenove žile, u svim pravcima.

Preko njih se rasporedi sloj plodne zemlje, zalije i blago ugazi sa ciljem povećavanja dodirne površine korijena sa zemljom. Nakon toga treba pognojiti sa 3-5 kg dobro sazrijelog stajnjaka, 1-2 kg treseta ili sa oko 150 grama mineralnog gnojiva. Bitno je naglasiti da gnojivo ne smije doći direktno na korijen.

Rupu zatim treba popuniti preostalom zemljom. U slučaju kada je sadnica sa dužim korijenovim stablom onda prilikom sadnje sadnicu postavimo u kosi položaj u rupi i time se njen donji dio približi zemljinoj površini za oko 3-5 cm. Vanjsko mjesto sadnice treba biti 2-3cm iznad površine zemlje, naslonjeno na marker koji nam je služio za obilježavanje mjesta za sadnju.

Sadnja u brazde

Plugom se otvori brazda dubine 30-35 cm, te se sadnice rasporede na planirani razmak sadnje i zatrpaju izoravanjem druge brazde. Ovaj način se primjenjuje uglavnom na većim parcelama. Sadnja pomoću vodenog svrdla se primjenjuje u razvijenim zemljama a kod nas se koristi na većim plantažama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.