Naklijavanje krumpira prije sadnje

3340

S naklijavanjem bi trebalo početi barem 40 dana pred sadnju i u tu svrhu treba koristiti suhe, čiste i osvijetljene prostorije.

U novije vrijeme se koristi i umjetno osvjetljenje u vidu flourescentnih lampi jačine 40 do 65 W. Međutim, posebnu pozornost trebamo obratiti na temperaturu koja u prostorijama treba iznositi od 13 do 18 stupnjeva C. Kada smo prostorije očistili i dezinficirali 2 postotnim rastvorom formalina (ukoliko će gomolji biti prostrti po podu) i kada smo nabavili certificirani, kvalitetan sjemenski krumpir potrebno je još osigurati drvene gajbice (holandeze).

U holandeze se pažljivo slažu gomolji, po mogućnosti u jednom sloju. Ali, u tijeku naklijavanja gomolje trebamo povremeno i okretati kako bi se klice što ujednačenije aktivirale. Ne smijemo zaboraviti ni povremeno provjetravanje prostorije kako bi pojavu gljivičnih oboljenja sveli na najmanju moguću mjeru.

Ukoliko smo dobro sproveli postupak naklijavanja, dobit ćemo kratke klice, oko 1,5 do 2 cm duljine čiju čvrstinu testiramo tako što uhvatimo za klicu i dobro protresemo. Ukoliko se klice ne otrgnu, znači da smo naklijavanje krumpira uspješno proveli.

Prije same sadnje, pripremljene gomolje iznosimo u polje vodeći računa da klice što manje oštetimo tj. polomimo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.