Kiseli ruj, često drvo naših parkova

12781
Spread the love

Kiseli ruj prirodno je rasprostranjen na području istoka Sjeverne Amerike. U Hrvatskoj se uzgaja kao parkovna vrsta.

kiseli-ruj

Što se tiče tla nema posebnih zahtjeva. Raste kao grm ili niže stablo, visine do 12 metara. Krošnja je široka i kišobranasta, a mladi izbojci debeli, obrasli gustim, žljezdastim i crvenkastim dlakama. Dihotomski se grana. Listovi su naizmjenični, neparnoperasti, veliki, do 50 cm dugi, sastoje se od 11-31 nasuprotne liske. One su izduženo jajaste, dugo zašiljene, pri dnu široko klinaste, po rubu sitno napiljene, odozgo tamnozelene, gole, odozdo plavičasto sive i dlakave, piše časopis Hrvatske Šume.

U jesen je lišće purpurnocrveno. Cvjetovi su zelenkastožuti, formiraju guste, izrazito dlakave, uspravne metlice duge 15- 20 cm. Plodovi su suhe i okruglaste koštunice, zbijene u guste uspravne klipove. Pokrivene su crvenkastim čekinjama. Kiseloga su okusa i ostaju na stablima do proljeća.

Kiseli ruj je listopadna, jednodomna ili dvodomna, heliofilna i entomofilna vrsta. Cvjeta u VI. i VII. mjesecu. Plod sazrijeva u VIII. i IX. mjesecu. Razmnožava se sjemenom i vegetativno. Otporan je na razna onečišćenja i na niske temperature. U Hrvatskoj se uzgaja kao ukrasna vrsta, a bilo je pokušaja industrijskog uzgoja jer mu lišće sadrži 40 % tanina. Često odbjegne kulturi i dalje se spontano širi te predstavlja opasnu invazivnu vrstu.

Biljka je otrovna. Najčešće se primjenjuju kultivari kiselog ruja Laciniata, s duboko usječenim i lancetastim liskama i Dissecta, koji ima perasto rasječene liske. Osim ove vrste u Hrvatskoj se još mogu susresti – grozdasti ili sicilijski ruj i otrovni ruj, a ostali su znatno rjeđi. U Siciliji se uzgaja zbog njegovih listova koji se suše i samelju pa zatim služe kao važna taninska sirovina  za štavljenje kože!

Plodovi ruja sadrže mnogo organskih kiselina (osobito vinske) i dosta treslovina, a u povijesti su služili kao začin i lijek. Oni sazrijevaju u kasnu jesen i ostaju na granama do proljeća. U bivšem Sovjetskom Savezu nezreli manirani plodovi služe kao začin za jela od mesa i ribe. Prema nekim starim podatcima, Turci i Tatari ove su plodove redovito dodavali juhama od mesa. Listovi ruja ponekad se zbog aromatičnog mirisa miješaju sa duhanom!

Ruj se samostalno razmnožava sjemenom i izbojcima koji rastu uz majku. Mladi izbojci iskopaju se i odrežu kao reznice te posade u vlažni i dobro dreniran supstrat. Nakon godinu dana, kada sadnice narastu, presade se na željeno trajno mjesto. Jednom posađen ruj stalno stvara nove izdanke i ako mu se dopusti može se razmahati u invazivnu vrstu. Mogu rasti na suhim, siromašnim tlima i saditi se za sprječavanje naleta vjetra.

Odgovara im sunčan i polusjenovit položaj. Krajem ljeta i kroz jesen sakupljaju se tamnocrveni plodovi. Od njih su još sjevernoamerički Indijanci radili napitak. Grubo se nakidaju, preliju hladnom vodom i ostave 20-30 minuta. Tekućina se procijedi i prema želji zasladi. I listovi i plodovi bogati su taninima, koriste se kao bojilo, no kod osjetljivih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.