Rebrača, ugrožena paprat u našim šumama

1947
Spread the love

U Hrvatskoj ova paprat raste u jelovoj i bukovoj šumi s rebračom, kao najzastupljenija vrsta u prizemnom rašću, a diljem Europe je vrlo ugrožena biljka.

Rebrača (Blechnum spicant) je vrsta paprati iz porodice Blechnaceae, rasprostranjena na području Europe, Male Azije, istočne Azije, Kavkaza, sjeverne Afrike, otoka Atlantika i Sjeverne Amerike. Kao i neke druge vrste roda Blechnum, ima dvije vrste velikih listova (megafi li): trofofile (prehrambena funkcija) i sporofile (rasplodna funkcija), koji su spiralno poredani i busenasti. Razvijaju se iz debelog, uzlaznog ili kosog podanka (rizoma), koji je odozgo gusto obrastao ljuskastim trihomima (epidermalnim dlakavim tvorevinama). Svi su listovi jednostruko perasti s ispercima cijeloga ruba.

Trofofili su zimzeleni, kožasti, sjajni, dugi i više od 50 cm, s približno 15 cm dugom tamnosmeđom peteljkom. Oni su vodoravno savijeni ili zrakasto polegli po tlu. Sporofili su uspravni, dugi do 75 cm, smješteni u sredini busena, okruženi trofofi lima. U početku su zelenkasti, kasnije tamnosmeđi. Mnoštvo isperaka, širokih 1-2 mm, odozdo je potpuno pokriveno sorusima raspoređenim u dva reda.

Sorusi su naročite tvorevine u kojima su skupljeni sporangiji, posebni organi s nespolnim rasplodnim stanicama (sporama). Neplodni (sterilni) listovi imaju valovit rub, s ispercima širokim 5-8 mm, a plodni (fertilni) znatno uže isperke, s nakupinama (sorusima) na donjoj strani, zaštićenim tankom kožicom (induzij).

Rebrača je karakteristična vrsta šumske zajednice jele i rebrače (BlechnoAbietetum) koja dolazi na velikim silikatnim područjima od Gorskoga kotara, Velebita, Kapele i Plješivice do planina središnje Bosne. Raste pretežito na vlažnom, nerazgrađenom humusu, na vapnenačkom supstratu gdje je nagomilana veća količina sirovoga humusa. Ovu zeljastu biljku nerijetko nalazimo u smrekovim šumama, na vrištinama, a i nekim listopadnim šumama na ekstremno kiselim staništima ili na dubokim, izrazito ispranim tlima na vapnencima i dolomitima.

U Hrvatskoj raste u jelovoj šumi s rebračom, kao najzastupljenija vrsta u prizemnom rašću, u dolinama rijeka Kupe i Čabranke, u široj okolici jezera Lokvarka i Bajer, u Sungerskom lugu, Belevinama i dr. U sjevernoj Hrvatskoj nalazimo je u ovoj zajednici samo na Macelju, na strmijim padinama male nadmorske visine. U Nacionalnom parku Risnjak te ostalim dijelovima određeni su reprezentativni lokaliteti za Nacionalnu ekološku mrežu. Bitno obilježje tala je izrazita kiselost, a nadmorska visina je 650 do 950 m.

Prevladavaju acidofilne vrste u grmlju i prizemnom rašću, u kojem osim rebrače, najviše rastu obična borovnica i runjika te obilje mahovina; kopičasti vlasak, bijeli mah i dr.

U bukovoj šumi s rebračom (Blechno-Fagetum sylvaticae), na nadmorskoj visini od 300 do 700 m, prevladavaju biljke acidofilnih europskih bukovih i hrastovih šuma.

Rebrača, obična borovnica i šumska sirištara daju toj fitocenozi prijelazno obilježje. Ova bukova šuma raste samo fragmentarno u Gorskome kotaru, Samoborskom gorju, na Strahinjščici i Macelju te strmijim padinama Moslavačke gore. Na izrazito strmim terenima, bukove sastojine s rebračom imaju zaštitnu značajku. Znanstvenici smatraju da je rebrača diljem Europe vrlo ugrožena biljka.

Rebrači pogoduju sjenovita i nešto vlažnija staništa, posebice crnogoričnih šuma, a kao i sve papratnjače sudjeluje u šumskim sastojinama tijekom procesa humifi kacije šumskoga tla. Naime, one rahle mineralno tlo, a od njihovih odumrlih ostataka stvara se humus. Osim toga, značajne su i u vegetacijskim sukcesijama, jer mogu naseliti podloge koje su pripremali mahovi te ubrzati daljnju humifi kaciju.

Ova paprat može se uzgajati u vrtovima na zasjenjenim, ali i sunčanim mjestima. Indijanci su se prema njoj odnosili s puno poštovanja, jer su njen podanak koristili za hranu, a lišće smatrali ljekovitim (pokrivanje manjih rana). Čaj od lišća koristio im je protiv različitih bolesti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.