Ljekovita svojstva bučinih sjemenki

209

Sjemenke buče imaju brojne zdravstvene prednosti jer su bogate bjelančevinama i mineralima poput bakra, fosfora, cinka, željeza, magnezija, izvor su vitamina (B, C, D, E, K), sadrže veliki postotak ulja, bogate su dijetalnim vlaknima.

Brašno od sjemenki često se dodaje pekarskim proizvodima kako bi se poboljšala tekstura i nutritivni sastav. Utvrđeni su antioksidativni, antimikrobni, antihelmetički, protuupalni, antikancerogeni, diuretski i drugi učinci sjemenki buče.

Koriste se u liječenju depresije jer sadrže L-triptofan koji podiže razinu serotonina u mozgu (tzv. hormon sreće), zatim kod problema mokraćnog sustava, visokog krvnog tlaka, za sprječavanje razvoja bubrežnih kamenaca, za ublažavanje poremećaja prostate, pa čak i za poboljšanje kožne kontaminacije erizipelom (bakterijska kožna infekcija).

Hladno prešano bučino ulje sadrži masne kiseline, među kojima su linolna, oleinska, palmitinska i stearinska, zatim tokoferole, sterole, minerale, enzime, hormone i vitamine. Bučino ulje ima visoko antibakterijsko, antifungalno, protuupalno, diuretičko i antioksidativno djelovanje. Zbog specifičnog mirisa po orašastim plodovima, prepoznatljive crveno-smeđe do zelenkasto-crne boje, fine arome i hranidbenih vrijednosti često je u kućanstvima gdje se koristi kao dodatak za salate.

Ekstrakti bučebogati su steroidima, flavonoidima, taninima, alkaloidima i saponinima te imaju značajnu antifungalno i antibakterijsko djelovanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.