Pinciranje mladica vinove loze

290

Pinciranje je prikraćivanje vrhova rodnih mladica prije cvatnje, kako bi se prekinuo njihov bujan rast, te omogućili bolji uvjeti za cvatnju i oplodnju.

Ovo je naročito značajna mjera kod sorata sklonih osipanju, jer se prekidanjem rasta mladice u dužinu hranjiva usmjeravaju prema cvatovima. Tako su asimilati i biogeni elementi, prije svega fosfor i bor na raspolaganju cvatovima u većoj količini u vrijeme cvatnje i oplodnje, a ovom se mjerom kod osjetljivih sorata mogu značajno povećati prinosi, posebice u godinama sa lošijim klimatskim uvjetima.

Pinciranje se vrši 10 do 20 dana prije cvatnje, a ovisno broju ostavljenih listova iznad zadnjeg grozda može biti oštro (svega 1 do 2 lista), umjereno (3 do 4) i blago (više od 5 listova). Time se može povećati prirod od 10 do 30%, bez značajnijeg utjecaja na kakvoću (škrlet, moslavac, dišća ranina, malvazija i dr.). Kasnije pinciranje ima manji učinak, a opravdano je kod nekih vrlo ranih stolnih sorata (npr. čabski biser) čime će se potaknuti da se one povećaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.