Bijela trulež grožđa

154

Uzročnik bijele truleži (lat. Coniella diplodiella) opisan je prvi put u Italiji. Bolest je prisutna u mnogim zemljama, ali se ne javlja često. Najčešće se javlja poslije oštećenja od tuče.

Kod nas je češća u Dalmaciji nego u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Javlja se neočekivano i tada najčešće izazove velike štete.

Bolest napada peteljke, izboje, bobe.

Nakon cvatnje ili nekoliko dana nakon tuče zaražene bobe postaju žućkaste, a kasnije poprimaju crvenkastu nijansu. Bobe s vremenom gube turgor, smežuraju se i otpadaju. Na površini bobe, za vlažna vremena, javljaju se mali, još nezreli ljubičastosmeđi piknidi. Gljiva razdvaja epidermalne stanice od kutikule zbog čega bobe poprimaju bjelkastu boju, a rub pjege ostaje ljubičastosmeđ. Zaraza se s jedne bobe širi preko peteljkovine na druge bobe tako da je gotovo uvijek zaražen čitavi grozd. Zaražene bobe otpadaju pa postaju važan izvor zaraze u sljedećoj vegetaciji. Na peteljkovini nastaje bijela pjega koja se širi i zahvaća sve veći dio peteljkovine.

Do zaraze mladica dolazi najčešće preko peteljkovine grozda ili na mjestima oštećenim od tuče. Na mjestu lezija kora mladice poprima svjetlosmeđu boju, a zatim postaje sivkasta. Nastala pjega ima eliptičan oblik i može zahvatiti mladicu u dužini od 10 do 12 cm. Ako pjega prstenuje mladicu, ona se suši, a prethodno se pojavi i crvena boja na lišću. Nakon odrvenjavanja mladice kora se počinje odvajati od drva. Ispod kore vide se brojni piknidi koji izgledaju kao bijelkasti prištići.

Ubrzo nakon infekcije, micelij prožima sve zaražene organe. Na zaraženim organima nastaju bjelkaste strome na kojima se izdiferenciraju piknidi. Piknospore su u početku bezbojne, a kasnije poprimaju smeđu boju. Piknospore nekoliko sati nakon oslobađanja iz piknida mogu klijati. One klijaju u širokom rasponu temperatura od 5 do 38 °C s optimumom od 25 do 30 °C. Prosječna inkubacija traje 4 do 5 dana pri 20 °C, ali razdoblje inkubacije varira ovisno o temperaturi i sorti.

Preventivnim mjerama kao što je suzbijanje nametnika (pepelnica, grožđani moljci) može se mnogo napraviti. U područjima gdje su učestale tuče, potrebno je uspostaviti protugradnu obranu. Nakon tuče treba obaviti što prije zaštitu, najkasnije 48 sati nakon tuče. Od fungicida, protiv bijele truleži djelotvorni su oni na osnovi folpeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.