Kavezni sustavi držanja koka nesilica

2470
Spread the love

Kokoš neslica je kokoš vrste Gallus gallus koja je dosegla zrelost za nesenje i uzgaja se za proizvodnju jaja koja nisu namijenjena valjenju.

Sustavi držanja u obogaćenim kavezima

Zahtjevi moraju biti poštivani od 1. siječnja 2012. godine

S obzirom na takav sustav držanja:
• svaka kokoš nesilica mora imati na raspolaganju najmanje 750 cm² podne površine kaveza, od čega 600 cm² iskoristivog prostora
• visina kaveza na mjestima izvan iskoristivog prostora mora biti najmanje 20 cm u svakoj točki
• kavez mora imati površinu minimalno 2000 cm²
• kavez mora imati gnijezdo, stelju za kljucanje i čeprkanje
• kavez mora imati odgovarajući materijal za trošenje pandži
• unutar kaveza mora biti prečka dužine najmanje 15 cm po nesilici, za sjedenje
• svaki kavez mora imati sustav napajanja po cijeloj dužini kaveza, lako dostupan svakoj nesilici
• kavez mora imati hranilicu od najmanje 12 cm dužine po jednoj nesilici
• prolaz između redova kaveza mora biti najmanje 90 cm širine
• od poda objekta do prvog reda kaveza mora biti najmanje 35 cm
• kavez mora imati najmanje 2 kapljične pojilice (nipple) ili
šalice za napajanje
• kavez mora imati hranilicu dužine minimalno 12 cm

Sustavi držanja u neobogaćenim kavezima

Direktiva (1999/74/EC) zabranjuje korištenje klasičnih kaveza od 1. siječnja 2012. godine.

S obzirom na takav sustav držanja:
• svaka kokoš nesilica mora imati na raspolaganju najmanje 550 cm² površine kaveza, mjereno u vodoravnoj ravnini
• svaki kavez mora imati hranilicu od najmanje 10 cm dužine po jednoj nesilici
• svaki kavez mora imati pojilicu u obliku žlijeba od 10 cm dužine ili najmanje dvije kapljične pojilice (nipple) ili šalice za napajanje u svakom kavezu
• kavezi moraju biti visoki najmanje 40 cm na najmanje 65% površine kaveza i ne niži od 35 cm na svakoj točki
• podovi moraju biti oblikovani tako da podupiru naprijed okrenute prste na obje noge
• nagib poda ne smije biti veći od 14% ili 8°
• potreban je odgovarajući materijal za trošenje pandži

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.