Kavezni sustavi držanja koka nesilica

116

Kokoš neslica je kokoš vrste Gallus gallus koja je dosegla zrelost za nesenje i uzgaja se za proizvodnju jaja koja nisu namijenjena valjenju.

Sustavi držanja u obogaćenim kavezima

Zahtjevi moraju biti poštivani od 1. siječnja 2012. godine

S obzirom na takav sustav držanja:
• svaka kokoš nesilica mora imati na raspolaganju najmanje 750 cm² podne površine kaveza, od čega 600 cm² iskoristivog prostora
• visina kaveza na mjestima izvan iskoristivog prostora mora biti najmanje 20 cm u svakoj točki
• kavez mora imati površinu minimalno 2000 cm²
• kavez mora imati gnijezdo, stelju za kljucanje i čeprkanje
• kavez mora imati odgovarajući materijal za trošenje pandži
• unutar kaveza mora biti prečka dužine najmanje 15 cm po nesilici, za sjedenje
• svaki kavez mora imati sustav napajanja po cijeloj dužini kaveza, lako dostupan svakoj nesilici
• kavez mora imati hranilicu od najmanje 12 cm dužine po jednoj nesilici
• prolaz između redova kaveza mora biti najmanje 90 cm širine
• od poda objekta do prvog reda kaveza mora biti najmanje 35 cm
• kavez mora imati najmanje 2 kapljične pojilice (nipple) ili
šalice za napajanje
• kavez mora imati hranilicu dužine minimalno 12 cm

Sustavi držanja u neobogaćenim kavezima

Direktiva (1999/74/EC) zabranjuje korištenje klasičnih kaveza od 1. siječnja 2012. godine.

S obzirom na takav sustav držanja:
• svaka kokoš nesilica mora imati na raspolaganju najmanje 550 cm² površine kaveza, mjereno u vodoravnoj ravnini
• svaki kavez mora imati hranilicu od najmanje 10 cm dužine po jednoj nesilici
• svaki kavez mora imati pojilicu u obliku žlijeba od 10 cm dužine ili najmanje dvije kapljične pojilice (nipple) ili šalice za napajanje u svakom kavezu
• kavezi moraju biti visoki najmanje 40 cm na najmanje 65% površine kaveza i ne niži od 35 cm na svakoj točki
• podovi moraju biti oblikovani tako da podupiru naprijed okrenute prste na obje noge
• nagib poda ne smije biti veći od 14% ili 8°
• potreban je odgovarajući materijal za trošenje pandži

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.