Korovi utječu na kvalitetu i prinos ječma. Da bi se spriječio njihov negativan utjecaj, potrebno je primijeniti odgovarajuća sredstva za zaštitu bilja. Pri tome treba poslušati savjet struke te se pridržavati uputa o primjeni sredstva.
Za suzbijanje korova u žitaricama mogu se koristiti zemljišni herbicidi prije nicanja usjeva. Primjena herbicida moguća je i nakon sjetve, tretiranjem nadzemnih dijelova korova. Korovi u ozimim žitaricama pojavljuju se već nakon sjetve, a njihovo nicanje traje sve do kasnog proljeća; niču pri niskim temperaturama, dok su usjevi žitarica slabo razvijeni. Nekim korovima su za razvoj potrebne više temperature, ali dobro razvijeni usjev onemogućuje njihovu značajniju pojavu.
Kritični period zakorovljenosti žitarica proteže se do kraja nabusavanja, jer korovi tada konkuriraju razvoju usjeva i smanjuju urod. Kasna zakorovljenost ometa proces žetve
Najznačajniji korovi u ječmu:
- Slakoperka (lat. Apera spica venti)
- Poljski kokotac (lat. Consolida regalis)
- Broćika (lat. Galium aparine)
- Mrtva kopriva (lat. Lamium purpureum)
- Kamilica (lat. Matricaria chamomilla)
- Divlji mak (lat. Papaver rhoeas)