Tumori vinove loze

1502

Ako se u nasadu pronađu trsevi sa simptomima bakterijskog raka na nadzemnim dijelovima, treba rezom odstraniti zaraženi dio trsa, iznijeti ga iz vinograda i spaliti.

Tumoraste izrasline mogu se pojaviti na panju, krakovima i rozgvi trsa te rjeđe na korijenovu vratu i korijenu. Ako je cijep zaražen tijekom cijeljenja, tumoraste izrasline nastaju na mjestu srašćivanja podloge i plemke. Tumoraste izrasline u početku su malene, kasnije se povećavaju, tijekom jeseni i zime tumori se raspadaju pod utjecajem saprofita, a bakterija na taj način dospijeva u tlo. Sa zaraženih trsova ranije počinje opadanje lišća.

Sadnja zdravog sadnog materijala za koji je izdana biljna putovnica i certifikat o sadnom materijalu.“ . Za sadnju birati manje osjetljive sorte, koje su uz to cijepljene na manje osjetljivim podlogama. Pri podizanju vinograda valja izbjegavati položaje podložne proljetnim mrazevima.

Ako se u nasadu pronađu trsevi sa simptomima bakterijskog raka na nadzemnim dijelovima, treba rezom odstraniti zaraženi dio trsa, iznijeti ga iz vinograda i spaliti. Nakon rezidbe potrebno je dezinficirati alat i rane na trsu. Alat se može dezinficirati 96 postotnim alkoholom, 4 postotnom varikinom ili Vilkonom S. Rane na trsu premazuju se 2 postotnom otopinom fungicida na osnovi bakra (50 %).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.