Selekcionirani vinski kvasac je s grožđa odabrani najbolji kvasac, koji vrlo dobro provodi vrenje mošta, a provrelo je vino zdravo i bistro.Upotreba selekcioniranog kvasca preporuča se svake godine i za svaki mošt. Neophodno je upotrijebiti selekcionirani kvasac za vrenje mošta, ako je vrijeme kod zriobe i berbe grožđa kišovito, ili ako je grožđe gnjilo.
Uzročnik alkoholnog vrenja je jednostanično živo biće vinski kvasac. Kad se nekome nedovoljno upućenom u proizvodnju vina spomene selekcionirani vinski kvasac, on smatra da je to neka umjetna kemijska tvar. Međutim, to nije tako. Selekcionirani vinski kvasac, odabrani je kvasac s bobice (jagode) grozda, a u Zavodu za vinarstvo posebnim postupkom izoliran i dalje razmnožen u sterilnom moštu. Tako dobiveni kvasac ponovno se razmnožava u većoj količini mošta, a dobivena smjesa kvasca u obliku paste, suši se i zatim plasira na tržište. (SELEKCIJA = odabiranje, izbor, u ovom našem slučaju izabiremo najbolje kvasce namijenjene specifičnim uvjetima vrenja mošta ili isticanju sortnih svojstava budućeg vina).
Lallemand je francuska tvrtka koja se bavi selekcijom kvasaca i trenutno u ponudi imaju preko 200 različitih sojeva kvasaca koji se koriste diljem svijeta u svim vinogradarsko-vinarskim regijama. Kvasci su selekcionirani iz prirode i rezultat su istraživačkog rada najboljih fakulteta i instituta.
Lalevin EC1118 – selekcioniran u pokrajini Champagne, Francuska- najpopularniji soj u cijelom svijetu za sve bijele sorte
– odličan za pjenušce i za pokretanje zastoja fermentacije
– vrlo pouzdan i otporan na ahkohol do 18 vol. %
– vina sortnih značajki, vrlo čista, svježa, brzo spremna za tržište
Uvaferm BDX
– za najbolja crna vina kojima se odležavanjem povećava kvaliteta
– snažna, strukturalna crna vina, voćnih, sortnih aroma
– odlične boje i strukture koja se godinama očuva
– Merlot, Cabernet Sauvignon, Plavac mali
Lalevin D 254-selekcioniran ICV Montpellier, Francuska
– jedan od najomiljenijih sojeva kvasaca diljem svijeta
– vrlo siguran i pouzdan kvasac
– vina prekrasnih aroma, odlične punoće od polisaharida kvasaca
– za sva premium crna vina
Kako rehidrirati (pripremiti) suhi vinski kvasac?
Potrebnu količinu vinskog kvasca otopiti u mlakoj vodi (25-40oC) u omjeru 1:10 (500 gr kvasca otopiti u 5 litara vode). Lagano promiješati i ostaviti da bubri 15-20 minuta (ne više od 30 minuta). Nakon što je kvasac spreman za uporabu dodajte mu manju količinu mošta kako bi snizili temperaturu. Razlika temperature mošta i pripremljenog kvasca ne smije biti veća od 10oC. Nakon toga sve zajedno pomiješajte s ostatkom mošta.
Doziranje kvasca
Bijelo vino: 20-40 gr./100 l mošta Crno vino: 20-40 gr./100 l mošta Pokretanje zastoja kod vrenja: 30-50 gr./100 l.